Kako hraniti pasjega mladička

Avtor tanjaS 25/01/2017 0 Komentar(ji) Zanimivo o psih,

Ko pripeljete pasjega mladička domov je prva večja odločitev s katero se soočite hrana, ki jo boste mladičku ponudili. Prehrana je v prvih mesecih življenja še posebej pomembna, saj morate psičku zagotoviti, da prejme vsa potrebna hranila za uspešno rast in razvoj.

 

Pri izbiri hrane za mladičke je zelo pomembno, da izberete kvalitetno hrano, ki vsebuje vsa potrebna hranila ter takšno, ki je pripravljena posebej za mladičke. Mnenja do kdaj je potrebno mladička hraniti s hrano prilagojeno njim so različna. Pomembno pa je, da jo dobivajo vsaj dokler rastejo v višino, kar pa se od pasme do pasme razlikuje. 

 

Vedno se odločajte za hrano proizvajalcev, ki pazijo na kakovost svojih storitev. Manj kakovostna hrana ne bo za psa nič manj okusna, nasprotno po okusu mu bo verjetno še bolj všeč, saj vsebuje višji odstotek soli in maščob. Seveda pa za mladička takšna hrana ni zdrava, saj lahko poleg pomanjkanja hranil pridobi tudi na teži. Višja cena načeloma sledi višji kakovosti. Kakovostne surovine in nadzorovana proizvodnja nista poceni, zato od poceni hrane ne smete pričakovati visoke kvalitete. Dražja hrana je bolj hranljiva in bo zato tudi trajala dlje časa kot cenejša, katere bo pes pojedel več, saj ga ne bo nasitila.

 

Potrebno je poudariti da popolna prehrana ni enaka kot uravnotežena. Da je hrana popolna pomeni, da vsebuje vse sestavine, ki zadoščajo mladičku kot samostojna jed, torej mu ne rabimo ničesar dodajati. Uravnotežena prehrana pa poleg vseh potrebnih sestavin še vsebuje pravilno razmerje teh sestavin, da je hrana primerna za pasjega mladička.

 

Pri nakupu hrane izbirate med suho ali mokro hrano. Prednost suhe hrane je v tem, da je lažja za serviranje, saj so samo nasujete v posodico, poleg tega pa se ne izsuši in pokvari, če je mladiček ne poje takoj. Tudi lepi se manj na zobe in jih tako ohranja čistejše. Poleg vsega tega je za lastnika tudi cenejša. Prednost mokre hrane pa se kaže v okusu, saj psom veliko bolj tekne. Paziti morate edino, da se mladiček na te okuse ne navadi preveč in postane izbirčen. Mladička do 12 tednov hranite 4 ali 5 krat na dan. Če v pol ure vsega ni pojedel ostanke umaknemo, če pa obrok poje v manj kot 5 minutah pa smo mu verjetno ponudili premalo hrane. Za pravilno odmerjanje hrane si pomagajte s tehtanjem psa. Lestvice najdete na vrečah s hrano. Pri 3 mesecih mu ukinemo en obrok in tako postopoma nadaljujemo, da pridemo do 2 obrokov dnevno.

 

Mladičku morate vedno nuditi dovolj vode, saj je v primerjavi z odraslimi psi potrebujejo več. Telo mladička je kar 80 odstotkov sestavljeno iz vode, medtem ko je ta odstotek pri odraslem psu 43-67. Drug razlog za večjo potrebo po vodi je tudi omejeno delovanje ledvic, ki še ni sposobno iz primarnega urina pridobiti vodo za porabo v organizmu.  

Pustite komentar