Alergije pri psih

30/07/2015 0 Komentar(ji) Zanimivo o psih,
alergije-pri-psih

Psi so vsakodnevno izpostavljeni mnogim okoljskim dejavnikom, ki jim ne posvečamo posebne pozornosti. Pozorni postanemo, ko se na psu pojavijo simptomi, ki bi lahko kazali na alergijo. Za začetek povejmo, da je alergija odgovor na določeno sestavino oziroma protein na katerega se imunski sistem psa odzove preburno. Alergije se pojavljajo zaradi zunanjih vplivov, kot so kožni zajedavci in cvetni prah. Vzrok se pa lahko skriva tudi v hrani, ki jo vaš pes uživa.

Alergije na hrano

Pri alergijah na hrano, ki se pogosto pojavljajo skupaj z alergijami na delce v zraku, so najbolj pogoste tiste na piščančje in goveje mesto ter gluten v pšenici in koruzi. Pojavljajo se pa tudi zaradi drugih alergenov kot so jajca, mlečni izdelki in soja. Še posebej problematični so aditivi in konzervansi dodani pasji hrani, na katere so psi zelo občutljivi. Zelo močno zmanjšujejo tudi kvaliteto hrane. Najpogostejši znaki alergije so vnetje ušes ter srbečica glave, tačk in strani telesa. S spremljanjem sestavin in nakupom kvalitetne hrane lahko sami zelo zmanjšamo možnost pojavljanja alergij. Priporočljiva je tudi večkratna menjava okusa ali znamke hrane, saj tako preprečimo kopičenje potencialno škodljivih snovi v pasjem organizmu.

Atopični dermatitis

Atopični dermatitis je genska nagnjenost za razvoj kožnih težav zaradi preobčutljivosti na cvetni prah, razne trave, pršice in plesni. Običajno se kaže že pri mladičkih in se začne s sezonsko reakcijo na alergene. Napreduje lahko celo tako daleč, da je pes na koncu alergičen na različne alergene skozi vse leto. Najpogostejši simptomi so draženje kože okoli gobčka, oči, na trebuhu in analnem območju. Pogosta so tudi vnetja ušes. Te simptome lahko sami blažimo tako, da psu redno peremo ležišče v vroči vodi, najboljše tedensko. Pri hujših primerih se lahko odločimo za terapijo z injekcijami proti alergiji, kjer je že po nekaj mesecih vidno občutno izboljšanje pri kar 75 odstotkih psov. Vendar pa moramo pri taki terapiji točno vedeti na kaj je pes alergičen.

Alergija na bolhe

Alergija na bolhe je ena najpogostejših pasjih kožnih bolezni. Ugriz bolhe lahko povzroči ekstremno srbenje, rdeče bule in vnetje kože, ki lahko traja tudi več dni. Nekateri psi si na mestu ugriza celo pulijo dlako. Najučinkovitejši način preganjanja bolh so razne ovratnice in ampule, ki bodo vašemu psu prihranile nepotrebne nevšečnosti.

Kontaktna alergija

Nekoliko manj pogosta je kontaktna alergija, ki jo povzroča neka stvar, s katero pride pes v stik. To so lahko plastični predmeti, preproga, čistila in drugo. V tem primeru je prizadet del s katerim se je pes dotaknil te stvari. Predmet za katerega menimo, da je povzročil alergijo umaknemo, da ne pride do ponovnega stika.

Simptomi in zdravljenje alergij

Če povzamemo, so znaki zaradi katerih lahko posumite, da se vaš pes bori z alergijo pogosto praskanje in grizenje, izguba dlake, izpuščaji na koži, infekcije oči in ušes, bruhanje ter resne prebavne motnje. Sami lahko psu pomagate tako, da odstranite morebitne alergene iz njegovega okolja in opazujete spremembe. Priporočljiva je tudi uporaba proti alergijskih šamponov, ki zmanjšujejo srbečico ter naredijo na koži zaščitni film. Prav tako po sprehodu psu sperite tačke, da odstranite morebitne alergene. Drugi korak je obisk veterinarja, ki bo na podlagi simptomov, letnega časa v katerem se le ti pojavljajo ter reagiranja razdraženosti in srbečice na medikamente določil s kakšno alergijo se bori vaš pes. Predpisal bo še morebitno potrebna zdravila. Najpogostejša zdravila so antihistaminiki, antibiotiki in steroidi, vendar slednji niso dolgoročna rešitev, saj lahko vodijo v resnejše zdravstvene težave. Antihistaminiki so boljša izbira ampak tudi niso brez stranskih učinkov, saj je lahko po njih vaš pes zaspan. Ena izmed možnosti zdravljenja alergij je tudi imunoterapija, ki z rednim izpostavljanjem psa majhnim količinam alergena zmanjšuje intenzivnost alergičnosti.

alergije-pri-psih2

Pustite komentar

Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_39f4172de2c26392984b5607531fbfad, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_d82681571880e7f7e63dce210b17f9c4, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_cec9fe7d68b7c8123bc098ecdb76ecb7, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_3902367a7be73f50016e7463ee654c42, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_601e8130cb46b9fd03491999b10db6a3, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php70/sess_553676dd9d8605d1f93d159c1f8b971b, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php70) in /home/tapeforc/public_html/ronitrgovina/system/nitro/core/core.php on line 247