Strahovi in fobije pri psih

Avtor Ines86 14/09/2015 0 Komentar(ji) Zanimivo o psih,

Strahovi in fobije so pri psih mnogo bolj pogoste, kot si morda mislite.  

 

Fobija je pretiran in iracionalen strah pred nečim ali nekom. Fobija pri psu povzroča močan strah, posledica katerega je stres. Strahovi in fobije se lahko pri psu razvijejo iz različnih razlogov. V največji meri se pojavljajo zaradi pomanjkanja socializacije v mladosti, zaradi negativne izkušnje ali pa zaradi genetskih faktorjev. Poznavanje vzroka je prvi korak k lajšanju ali odpravljanju strahov.

Premagovanje strahu je zelo pomembno, saj lajša nervozo in trpljenje psa. S poznavanjem znakov in simptomov strahu lahko psu pomagate takoj, ko opazite, da se v nekem okolju ali situaciji ne počuti dobro. Psa tako obvarujete še preden se strah začne stopnjevati.  

 

Znaki in simptomi strahu pri psu

 • Sploščena ušesa
 • Rep stisnjen med nogama
 • Stiskanje k tlom ali k lastniku
 • Zadihanost
 • Tresenje
 • Slinjenje
 • Jokavost
 • Nasršene dlake na vratu
 • Izguba nadzora nad izločanjem urina in blata
 • Renčanje in grizenje
 • Uničevanje stvari
 • Razširjene zenice ali pa vidnost beličnice

 

V nadaljevanju vam predstavljamo najpogostejše fobije in strahove psov ter načine kako jih preprečiti ali ublažiti. Med najpogostejšimi so strah pred vožnjo z avtom, pred veterinarjem, pred grmenjem in strelami, pred moškimi in strah pred samoto oziroma ločitveno tesnobo.  

 

Strah pred vožnjo z avtom

 

Prijetne izlete lahko kaj hitro prekine strah psa pred vožnjo z avtom. Psi se vožnje z avtom bojijo iz več razlogov. Tudi psu je lahko med vožnjo slabo. Lahko ga je strah neznanih vonjav in občutkov. Avti imajo poseben vonj, ki ga pes ni vajen. Prisotni so še zvoki motorja in vibracije ter hitro premikanje stvari v okolici, ki ga lahko zmedejo in prestrašijo.

Veliko psov se pelje z avtom samo kadar mora obiskati veterinarja. Strah pred veterinarjem lahko poveže z avtom. Strah pred vožnjo je zelo pogost tudi pri psih, ki so bili udeleženi v prometni nesreči.  

 

Kako premagati strah pred vožnjo z avtom?

 • Če je psu med vožnjo slabo lahko to enostavno rešite z zdravili proti slabosti. O primernosti uporabe zdravil in doziranju se posvetujte z veterinarjem.
 • Psa, ki se boji vožnje v avto nikoli ne vlecite, ampak ga v avto poskušajte zvabiti s pomočjo priboljškov.
 • V avtu odprite vsa vrata, da se pes ne počuti ujetega. Nato postopoma zapirate vrata in s psom še nekaj časa sedite v avtu, preden se odpeljete.
 • Ko vidite, da se je pes vsaj nekoliko sprostil in vam zaupa, prižgite motor in mu ponudite priboljšek. Nato motor ugasnite in ponavljajte dokler se več zvoka motorja ne bo bal.
 • Psa navajajte na vožnjo s kratkimi izleti. Nikar ga prvič ne peljite na dolgo potovanje. Prvi izleti naj vodijo na zabavne kraje, da bo pes vožnjo povezal s prijetnimi izkušnjami.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Strah pred veterinarjem

 

Strah pred veterinarjem je med psi zelo pogost. Obisk veterinarja je zanj precej travmatičen. Že takoj ko stopi skozi vrata ordinacije je obkrožen z mnogimi neznanimi vonjavami in zvoki. Tam sreča tudi druge živali, kar ga lahko prav tako vznemiri. Najbolj stresen pa je sigurno sam pregled. Med pregledom psa veterinar in osebje prijema z njemu nepoznanimi prijemi. Pri cepljenju so prisotne igle, ki ga lahko še dodatno prestrašijo. Še hujša izkušnja za psa je obisk veterinarja kadar je bolan ali se ne počuti dobro.  

 

Kako premagati strah pred veterinarjem?

 • Z psom obiščite veterinarja tudi, ko ga ne potrebuje. Veterinar bo psa samo malo potrepljal in mu dal kakšen priboljšek. Tako bo pes veterinarja spoznal tudi v drugi luči in bo povezal obisk veterinarja s prijetno izkušnjo.
 • Seznanite psa z določenimi prijemi že doma. Večkrat mu preglejte ušesa, zobe in ga prijemajte za tačke.
 • V zelo hudih primerih poiščite veterinarja, ki bo prišel k vam na dom.
 • Kadar strah v psu izzove agresijo, mu nadenite nagobčnik. Nagobčnik uporabite tudi kadar ne gre k veterinarju, saj bo v nasprotnem primeru razvil se strah pred nagobčnikom.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Strah pred grmenjem in strelami

 

Strah pred grmenjem in strelami pri psu nastane iz več razlogov. Prvi med njimi je glasnost groma. Mnogo psov se boji glasnih zvokov. Zračni tlak in vlažnost, ki je v zraku med nevihto lahko vplivata na čute psa in morda celo povzročita nelagodje v ušesih. Psom, ki trpijo za artritisom ali drugimi ortopedskimi boleznimi se lahko bolečine v času nevihte še povečajo.

Možen vzrok je tudi neprijetna izkušnja v času nevihte ali pa celo genetska predispozicija. Pri strahu pred grmenjem in strelami je velika verjetnost, da se bo strah s časom samo ojačal, zato takoj, ko vidite simptome začnite z zdravljenjem. 

 

Kako premagati strah pred grmenjem in strelami?

 • Nikoli ne pustite psa zunaj med nevihto.
 • V času nevihte poskušajte ostati mirni, saj se lahko pes še bolj burno odzove na vaše občutke. Stvari delajte kot da se zunaj ne dogaja nič nenavadnega.
 • Psu ponudite prostore, kjer se lahko med nevihto skrije. Dovolj bo že boks, v katerega namestite mehko pasjo posteljo in jo pokrijete z rjuho ali odejo.
 • Med nevihto predvajajte glasbo, da nekoliko zakrijete zvoke grmenja.
 • Psa lahko poskusite zaposliti z igranjem.
 • V zelo hudih primerih straha psu dajte pomirjevalo. O primernosti uporabe pomirjevala in odmerjanju se posvetujte z veterinarjem. Priporočljivo je tudi obiskati specialista za pasje vedenje, ki bo psu pomagal premagati ta strah.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zelo podoben je strah pred ognjemetom, ki je povezan z bliskanjem in glasnimi poki. Premagovanja strahu se lahko lotite na enak način kot strahu pred grmenjem in strelami. 

 

Ločitvena tesnoba ali strah pred samoto

 

Ločitvena tesnoba se kaže v obliki panike, ki jo pes doživi, ko ga pustite doma samega. Panika je tako močna, da se izraža z glasnim in neutrudljivim lajanjem in uničevanjem stvari. Ko se vrnete domov je pes zelo vznemirjen in navdušen. Takšno obnašanje je stresno tako za psa kot lastnika. Ločitvena tesnoba je resna težava. Pes doživlja velik stres in to lahko vodi v zdravstvene težave.

Preden začnete z zdravljenjem ločitvene tesnobe se prepričajte, da takšno vedenje ne izhaja iz dolgčasa. Pogosto se ločitvena tesnoba zamenjuje z dolgočasenjem psa. Tudi zdolgočaseni psi neutrudno lajajo in uničujejo stvari. Skozi dan psu ponudite več gibanja in mentalnih aktivnosti. Če se bo njegovo obnašanje izboljšalo veste, da ne trpi za ločitveno tesnobo.

 

Kako premagati strah pred samoto?

 • Spremenite obnašanje. Če vsako jutro preden odidete delate enake stvari, se začne pri psu tesnoba takoj, ko se vstanete. Zaveda se, da temu sledi samota. Poskušajte tudi čez dan početi stvari, ki jih počnete zjutraj, zato, da pes v njih več ne bo videl pomembnosti.
 • Od doma odidite brez, da se na psa ozirate. Tudi ob prihodu ga pustite par minut pri miru oziroma ga ne pozdravljajte preveč navdušeno in vzhičeno. Ljudje pogosto neradi puščajo psa doma samega, zato se pred odhodom od njega poslavljajo in ga ljubkujejo. Podobno, ko se vrnejo domov. S tem se tesnoba psa še poveča.
 • Postopno psa puščajte samega vedno dlje. Zelo je pomembno, da to izvajate postopno, dokler pes strahu pred samoto ne čuti več. Začnite tako, da samo stopite ven in takoj nazaj. Nato čas odsotnosti stopnjujte.

 

 

 

 

 

 

 

 

Strah pred moškimi

 

Strah pred moškimi se v javnosti največkrat povezuje s slabimi izkušnjami psa z moškimi. Nasilje moškega nad psom lahko namreč, povzroči strah, ki traja celo življenje. Je pa to le redko pravi vzrok tega strahu. Strah izhaja iz pomanjkanja socializacije z moškimi v času odraščanja. Psa je potrebno že zelo zgodaj seznaniti s čim več moškimi, ki se med seboj razlikujejo po izgledu in barvi glasu.

Tudi psi, ki živijo z moškim razvijejo ta strah, če poznajo samo njega. Moški so od žensk in otrok višji, imajo globlji glas ter poraščene obraze. Vse te lastnosti lahko psa prestrašijo, če nanje niso navajeni.  

 

Kako premagati strah pred moškimi?

 • Psa nikoli ne silite, da se moškemu približa, saj lahko s tem njegov strah še povečate.
 • Tudi moški naj v psa ne silijo ali se mu skušajo približati.
 • Moški naj imajo vedno pri sebi priboljške, ki jih nežno vržejo pred psa, da se mu nekoliko približa. Pes verjetno priboljška ne bo takoj pojedel vendar bo povezal približevanje moškemu z nagrado in bo tako počasi premagal strah.
 • Pri zelo močnem strahu je priporočljivo uporabiti pomoč strokovnjaka za pasje vedenje.  

Pustite komentar