Osnovne potrebščine za psa

Avtor Ines86 17/09/2015 0 Komentar(ji) Zanimivo o psih,Izbira psa,

Se med vso poplavo izdelkov za pse, kdaj vprašate, kateri so tisti, ki jih pes resnično potrebuje?  

Še preden pripeljete psa domov je priporočljivo nameniti nekaj časa razmisleku o osnovnih potrebščinah, ki jih boste za psa potrebovali. Tako boste novemu članu družine olajšali selitev ter mu pokazali, da ga čaka prijetno in veselo bivanje.

Prva stvar, ki jo boste potrebovali je transporni zaboj s katerim boste psa pripeljali domov. Doma bo potreboval posodice za hrano in vodo. Za psa je zelo pomembno, da ima svoje ležišče, saj mu to predstavlja občutek varnosti v novem domu. Potem so še tu razne igračke s katerimi se bo igral tako doma kot na sprehodih. Med sprehodom boste potrebovali še ovratnico in povodec. Da bo pa vaš pes vedno izgledal kar najbolje pa boste dosegli z raznimi pripomočki za nego. Za zdravje boste poskrbeli z raznimi preparati proti parazitom.  

Posodice za hrano in vodo

Če menite, da je psu popolnoma vseeno kakšne posodice ima za hrano in vodo, le da so polne, se motite. Tudi nakup posodic mora biti premišljen. Pri nakupu imejte v mislih, da bo mladiček odrasel in izberite temu primerno velikost posodic.

Plastične posodice so trpežne vendar so lahko vašemu psu nevarne. Če pes rad grize posodice, to vsekakor ni prava izbira. Med žvečenjem lahko zaužije koščke plastike, kar lahko povzroči težave. Veliko psov je tudi alergičnih na plastiko.

Keramične posodice so zelo stabilne, saj so težke. To je zelo priročno, če pes med hranjenjem rad prestavlja posodice naokrog. Slabost keramičnih posodic je poroznost, kar pomeni, da morate posodice redno, po vsakem obroku umivati.

Posodice iz nerjavečega jekla so najboljša izbira po mnenju veterinarjev, saj jih je zelo lahko očistiti in razkužiti. So tudi izjemno trpežne. Priporočljivo je kupiti posodice z nedrsečo podlogo, da ne bodo psu med hranjenjem drsele po tleh.  

Postelja za psa

Kot ljudje, tudi psi uživajo v spanju na mehkem in udobnem ležišču. Njihova lastna postelja jim predstavlja tudi občutek varnosti v novem domu. Ko se znajdete pred vso izbiro pogosto ne veste katero ležišče izbrati. Najboljši nasvet je, da opazujete svojega psa med spanjem.

Če se pes pri spanju zvije v klobčič so zanj najbolj primerna ležišča v obliki gnezd. Za pse, ki pa najraje spijo raztegnjeni so primernejša ležišča v obliki blazin in pasjih zof. Tudi tukaj imejte v mislih, da bo vaš mladiček zrasel v odraslega psa in temu prilagodite velikost ležišča.

Ne glede na to za kakšno ležišče se boste odločili vam svetujemo, da kupite ležišče, ki je narejeno iz naravnih materialov. Sintetični materiali lahko vsebujejo strupene kemikalije, ki so za psa nevarne. Naravni materiali se odlično obnesejo tudi pri težavah s kožo in raznih alergijah.

Ležišče naj ima nedrsečo podlago. Ležišče, ki drsi po tleh predstavlja za psa nevarnost, saj se lahko poškoduje. Prav tako se lahko poškodujejo člani družine, če po pomoti stopijo nanjo in se jim izmakne izpod nog. Pes se tudi lažje v ležišče namesti, če je le to fiksno.

Ležišče naj ima snemljivo prevleko, saj boste tako lažje vzdrževali higieno ležišča. Pes preživi na ležišču veliko časa, zato je redno čiščenje nujno potrebno za ohranjanje zdravja psa.  

Ovratnica in povodec

Psi potrebujejo vsakodnevne aktivnosti na prostem. Da bodo te prijetne in predvsem varne potrebuje pes ovratnico in povodec. Tudi pri izbiri ovratnic in povodcev se boste med vso izbiro nekoliko izgubili. Svetujemo vam, da izberete ovratnico, ki bo za psa najbolj udobna in varna. Pri povodcu pa izberite takšnega, ki se bo najbolje prilegal v roko.

Pri izbiri ovratnice je priporočljivo, da izbirate med širšimi, saj se moč pri vlečenju enakomernejše razporedi in je za psa manj boleče in varnejše. Pri ovratnicah lahko izbirate med različnimi materiali, od naravnih do sintetičnih. Obstajajo tudi ovratnice, ki so prilagojene šolanju psov. Pri izbiri imejte v mislih kaj vas pes rad počne. Če zelo rad plava in je veliko v vodi usnjena ovratnica verjetno ne bo najboljša izbira. Ovratnico zmeraj opremite z identifikacijsko ploščico. Tudi izbira teh je velika.

Tudi pri izbiri povodca je izbira ogromna. Izbirate lahko med fleksi in klasičnimi povodci ter povodci iz različnih materialov. Tudi tukaj imejte v mislih vedenje psa ter njegove ljube aktivnosti. Če pes rad grize povodec se odločite za kovinskega, saj mu okus po kovini ne bo všeč in se bo grizenja odvadil. Če veliko časa preživi v vodi se poleg povodca, ki ga boste uporabljali vsak dan, odločite še za nakup bombažnega povodca, ki je primeren za vodo in plavanje.

Pri mladičkih in psih, ki radi vlečejo povodec je priporočljivo, da se odločite za nakup oprsnice. Uporabite jo lahko tudi pri pripenjanju psa v avtomobilu.

Pripomočki za nego

Pripomočki za nego so nujni, ne glede na starost ali pasmo psa. Z nego poskrbite za zdravje kože in dlake psa. Z negovanjem začnite že pri mladičku, predvsem zato, da se na krtačenje, kopanje in striženje krempljev navadi. Tako ne boste imeli težav z nego, ko bo pes odrasel.

Za negovanje dlake lahko izbirate med raznimi krtačami in glavniki, ki so različnih oblik in narejeni iz različnih materialov. Izbira krtače je odvisna od dolžine in kvalitete dlake psa. Pri dolgodlakih psih boste potrebovali različne krtače, ki so namenjene tako odstranjevanju odpadle dlake kot tudi preprečevanju vozlov. Pri kratkodlakih bo zadostovala gumijasta krtača s katero boste psa zmasirali in odstranili odpadlo dlako.

Večini psov zadošča, da jih okopate le par krat na leto. Za kopanje vedno uporabite šampon za pse. Izbirate lahko med različnimi vrstami šamponov. Najpomembnejše je, da izberete takšnega, ki je primeren za lastnosti kože in dlake psa. Na voljo imate šampone prilagojene mladičkom, psom s suho ali mastno kožo, psom z dlako, ki se rada vozla, psom, ki imajo mehko ali grobo dlako in podobno. Če imate težave pri izbiri šampona se lahko po nasvet obrnete k veterinarju.

Če si pes ne bo sam zbrusil krempljev na grobih površinah mu boste morali kremplje krajšati sami. Za to so na voljo posebne klešče, ki omogočajo lažje krajšanje krempljev. Pri tem morate biti posebej pazljivi, da psu krempljev ne skrajšate preveč in mu tako ranite živec. To je za psa zelo boleče. Če sami niste vešči, psa raje peljite na krajšanje krempljev k veterinarju ali v pasji salon.

Igrače

Igrače so v življenju psa zelo pomembne. Poleg zabave so namenjene tudi mentalni zaposlitvi psa ter za usmerjanje odvečne energije stran od destruktivnega vedenja. Nekatere igrače imajo celo pozitiven vpliv na zdravje zob psa.

Izbirate lahko med velikim številom raznoraznih igrač, različnih oblik in materialov ter namenov. Zelo zanimive so igrače za doziranje hrane oziroma priboljškov. Te se zelo dobro obnesejo, če pes prehitro je ali pa samo zato, da se za priboljšek nekoliko potrudi. Na voljo so še razne vrvi za vlečenje ter igračke in žogice za igre prinašanja. Igrače za žvečenje so odlične, da usmerite psa od žvečenja pohištva in drugih stvari. Odlične so tudi za samostojno zabavo psa, ko nimate časa za igro z njim.

Pri igračah pazite, da so narejene iz mehke plastike, saj lahko trda poškoduje zobe. Igrače za žvečenje naj bodo narejene iz silikona, saj se ta v primeru zaužitja silikon v želodcu ne spremeni in ga lahko pes brez problema izloči. Navadna guma se v stiku z želodčno kislino strdi in lahko povzroča težave pri izločanju iz telesa.  

Preparati proti parazitom

Na tržišču je ogromno preparatov, ki so namenjeni preventivni zaščiti psa pred paraziti. Psa morate zaščititi tako pred zunanjimi kot notranjimi paraziti. Na voljo imate razne ovratnice, ampule, tabletke in cepljenja s katerimi psa uspešno zaščitite. Zaščita pred zunanjimi zajedalci je še toliko pomembnejša v poletnih mesecih. Takrat je pes še bolj izpostavljen, saj preživi v naravi veliko več časa.

Transportni zaboj

Že preden boste psa prvič pripeljali domov, boste potrebovali transportni zaboj. Transportni zaboj mora biti dovolj velik, da lahko odrasel pes v njem stoli, leži in se obrne. Pri nakupu imetje v mislih, da bo mladiček odrasel in kupite temu primerno velik transportni zaboj. Da bo psu udobneje lahko vanj namestite blazino, zraven mu dajte še najljubšo igračo. Tako bo prevoz zanj manj stresen.

Zaboj boste potrebovali zmeraj, ko boste psa peljali k veterinarju ali ga prevažali z avtom. Priporočljivo je, da ga na transportni zaboj navajate, da zanj ne bo predstavljal stresa, temveč prijetno doživetje.   

Pustite komentar