Lepotičenje psa

Avtor Ines86 16/09/2015 0 Komentar(ji) Zanimivo o psih,

A tudi vi psa oblačite in mu barvate dlako ter kremplje?

Lepotičenje psa postaja vedno bolj priljubljeno. V Sloveniji na ulici videvamo predvsem oblečene pse. V državah čez lužo pa so lepotičenje ponesli na povsem nov nivo. Tam psom poleg oblačenja še barvajo dlako. Tisti najbolj ekstremni iz njihove dlake oblikujejo razne živali in junake iz risanih filmov. Za piko na i pa psom privoščijo še manikuro in njihove kremplje uskladijo z oblačili.   

Oblačenje psa

Oblačenje psa je vedno bolj priljubljeno. Ne govorimo o pregrinjalih za zaščito pred mrazom ali dežjem, temveč o pravih kostumih, ki zelo spominjajo na človeška oblačila. Nekateri gredo še korak dalje in svoje pse odenejo v veličastne, težke obleke okrašene z dragocenimi kamni. Kje je meja med koristnim in škodljivim oblačenjem psa?  

Nasprotniki pravijo:

  • pri oblačenju psa uživate sami vi, ne pa tudi pes,
  • psi morajo pri oblačenju mirovati, njihovo gibanje pa je omejeno še naslednjih par ur oziroma dokler ga ne slečete,
  • psi oblačenja ne marajo,
  • psi ne marajo, da se do njih obnašate kot da so vaši otroci,
  • z oblačenjem lahko psu onemogočite komuniciranje z drugimi psi; z oblačili zakrijete njegovo govorico telesa, ki je pri sporazumevanju z drugimi psi izrednega pomena.

Nasprotniki zagovarjajo izključno oblačenje psov, ki so občutljivi na mrzlo vreme. Pa še to samo v primeru, da so oblačila primerna in ne spominjajo na kostume.

Zagovorniki pa pravijo:

  • da lahko z obleko lahko pokažete osebnost psa,
  • da lahko psa v mrzlih mesecih tako dodatno zaščitite pred mrazom,
  • da so oblečeni psi v centru pozornosti in tega si želijo,
  • da z oblačenjem psa razbijete vsakodnevno rutino,
  • da je oblačenje odličen način druženja in povezovanja s psom.

Barvanje pasje dlake

Zagovorniki barvanja pasje dlake pravijo, da v tem ne vidijo ničesar slabega, saj za barvanje uporabljajo neškodljive barve. Te so namenjene samo barvanju pasje dlake. Pri barvanju doma se mnogi odločajo še za uporabo jedilnih barv, ki prav tako niso strupene. Pes tako ni v nevarnosti, tudi, če barvo z dlake poliže. Pravijo, da je to odlična priložnost za druženje in povezovanje s psom. Psi naj bi v pozornosti, ki jo dobijo med barvanjem, neizmerno uživali.

Nekateri gredo pri barvanju psov v ekstreme. Iz pasje dlake ustvarjajo neverjetne oblike. Psi so po urejanju bolj podobni drugim živalim in ne psom. Njihova dlaka spominja na pravljične in filmske junake. V tujini se odvijajo na tem področju tudi tekmovanja.

Potrebno je opozoriti, da ne smete psa nikoli barvati z barvo za lase. Te barve so strupene in polne kemikalij. Z uporabo teh barv psa izpostavite nevarnosti, da mu pride barva v gobček, oči ali ušesa. Barva lahko psi psu povzroči srbenje, pekoč in neprijeten občutek na koži. Pojavi se lahko tudi alergična reakcija. Pes lahko med barvanjem barvo s kožuha poliže, kar vodi v slabost, bruhanje, drisko ali še kakšne hujše zaplete.  

Barvanje pasjih krempljev

Zagovorniki pravijo, da je to odličen način druženja in povezovanja s psom. Potrebno je izbirati med laki, ki so primerni za pasje kremplje. Laki so narejeni iz naravnih sestavin, ki psom niso škodljive. Njihove sestavine so alge, aloa, izvleček zelenega čaja in vitamin E. Na voljo so v mnogih barvah.

Pred nanosom laka, mnogi psu kremplje spilijo s stekleno pilico, izdelano posebej za pse. Pri piljenju natančno vidijo za koliko bodo krempelj skrajšali. Tako se lahko izognejo poškodbam živcev v krempljih. Lak se lahko nanaša samo na zdrave kremplje. Pri poškodovanih je potrebno počakati, da se zacelijo. Tudi za odstranjevanje laka se uporablja odstranjevalec, prilagojen psom.

Opozoriti je potrebno, da ne smete nikoli uporabljati laka za nohte in odstranjevalca, ki je namenjen ljudem. Ti namreč vsebujejo sestavine, ki so za pse strupene.  

Pustite komentar