Yorkshire terier

30/07/2015 0 Komentar(ji) Pasme psov,
yorkshire-terier3
yorkshire-terier
 

Značilnosti pasme yorkshire terier

Država izvora: Velika Britanija.
Višina: 20 – 30 cm, vendar je standard ne predpisuje, pomembna je le teža.
Teža: do 3,2 kg.
Barva: jekleno – modra od zatilja do korena repa in zlato – rumena na glavi, prsih in tačkah.
Dlaka: dolga, ravna in svilnata, brez podlanke. Zahtevna za vzdrževanje, saj je potrebno vsakodnevno krtačenje. Dlaka jim ne izpada zato so primerni za alergike.
Skupina: III. FCI skupina, sekcija 4, standard št. 86.
Leglo: 1 – 5 mladičev.
Življenjska doba: 11 – 15 let.
Pogoste bolezni: problemi s pogačico in komolci, bolezni očesne mrežnice in suhe oči, kolaps dihalnih poti in bronhitis. Pri manjših psih so možne mehke lobanjske kosti.
Življenjski prostor: notranji bivalni prostori, primeren tudi za manjša stanovanja.
Pogosta imena za yorkshire terierja: Chanel, Bambi, Coco, Lexi, Fifi, Twinkie, Tequila, Gizmo, Jaz, Marquis in Lola.
Karakter: prijazen, samozavesten in živahen, ki se zelo naveže na družino.

Inteligenca: zelo pameten in svojeglav.
Učljivost: šolanje je počasnejše kot pri drugih psih, saj je nekoliko trmast in svojeglav.
Čuvaj: ima srce psa čuvaja. Vsak neznan šum in tujce pozdravi z glasnim in cvilečim laježem.
Otroci: primeren za otroke ob pravilni vzgoji. Tudi otroke moramo naučiti pravilnega ravnanja s psom, saj ga ne smejo zamenjati za igračko.
Kot prvi pes: priporočamo.
Znan yorkshire terierji: Mr. Famous v filmu Smešni obraz (Funny Face), Mosesv filmu Njegovi tastari (Meet the Fockers) in Boi v filmu Gimnazijski musical 2 (High School Musical 2) so le nekateri izmed yorkshirskih terierjev, ki jih lahko občudujemo na filmskih patnih.
Znimivosti o yorkshire terierju: prvi yorkshire terier je bil Huddersfield Ben. Tako on kot njegovi potomci so bili zelo uspešni na pasjih razstavah. Zaščitni znak pasme je rdeča pentlja na čopku. Znani so po tem, da veliko lajajo. Yorkshire terierka po imenu Sylvia velja s 6,35 centimetri v višino, 8,89 centimetri v dolžino in 113 grami za najmanjšega psa v vsej zgodovini.

 

O pasmi yorkshire terier

Yorkshirski terierji so se začeli pojavljati v 17. stoletju v Angliji v pokrajini Yorkshire. Angleški rudarji so jih uporabljali za lov na miši in podgane. V tem so bili izjemno uspešni. Danes so predvsem razstavni psi, in kar nekaj časa so delali na tem, da so dosegli današnji standard. Ker so imeli velika ušesa so jih v preteklosti kupirali. To so kasneje prepovedali.

Yorkshire terier je prijazen, živahen in zelo bister pes, ki je izredno navezan na lastnika. Zanj je pripravljen izpolniti vsako željo. Je majhen salonski pes, vendar nas njegova lepota ne sme zaslepiti, saj je to še vedno terier. Zna biti trmast in svojeglav, pa tudi energičen, igriv in pogumen. Njegov pogum ga pogosto spravi v težave, saj pozabi, da je zelo majhen pes. Znani so primeri, ko je pogum plačal z življenjem, zato ga je potrebno že od malega primerno socializirat.

Mladički yorkshirskega terierja se zelo razlikujejo od odraslega psa. Ko se skotijo so podobni malim rottweilerjem. Barva in videz se jim spreminja do 3. leta starosti. Pri kotitvi je pogosto potrebna pomoč veterinarja. Posebno pozornost je pri mladičkih potrebno posvetiti njihovih ušesom. Ta se morajo postaviti pokonci zato je zelo pomembno redno striženje dlake uhljev. Če to ne zadostuje se ušesa oblikujejo in zalepijo s posebnim trakom. Večini mladičkom mlečni zobki ne izpadejo, zato jim mora zobe izpuliti veterinar. Priporočljivo je, da ga zgodaj začnete navajati na nošenje čopka, saj se vam bo v nasprotnem primeru zelo upiral.

Kljub svoji majhnosti so yorksirski terierji izredno aktivni. Zelo radi hodijo na dalje sprehode in se podijo po parku. Na sprehodih bodite previdni in ga imejte vedno na povodcu. Zaradi majhnosti se lahko v množici hitro izgubi ali poškoduje.

Yorkshirski terierji so najbolj znani po njihovi dolgi, svilnati dlaki. Razstavni psi nosijo dlako, ki sega do tal in je razdeljena s prečko od nosu do repa. Takšna dlaka zahteva veliko nege in časa, saj jo je potrebno vsakodnevno krtačiti, da ne nastajajo vozli. Obvezno mora nositi čopek na katerem naj bo rdeča pentlja, ki je zaščitni znak te pasme.

yorkshire-terier6 yorkshire-terier4 

 

Priporočamo kvalitetno hrano za yorkshire terierja:

Hrana za yorkshire terierja Hrana za pse RONi Grain free (Losos s šparglji / Puran in brusnice / Jagnjetina z meto)

Akcijska cena na dan (za 20 kg težkega psa): samo 0.91€ /dan

 

Vzreditelji yorkshire terierjev

  • Psarna Yorkshire terier
  • Psarna Charm of silk
  • Psarna Bluumalaika
  • Psarna Desmidiales
  • Psarna Fides-Fidem
  • Psarna Neli’s stars
  • Psarna Mea Korkoras
  • Psarna Fiocco Rosso
yorkshire-terier11

Pustite komentar