Psi krvodajalci

Avtor Ines86 14/09/2015 0 Komentar(ji) Zanimivo o psih,

Z enim darovanjem krvi lahko pes reši tudi štiri pasje prijatelje.

Psi lahko potrebujejo kri iz več razlogov. Lahko so udeleženi v prometni nesreči ali pa se kako drugače poškodujejo. Kri je pogosto potrebna med zahtevnejšimi operacijami. Tudi mnoge bolezni, kot so slabokrvnost, parvo virus in razne oblike rakastih obolenj zahtevajo transfuzijo krvi. V vseh teh primerih lahko psi krvodajalci drugemu psu rešijo življenje.   

 

Darovanje krvi pri psih

Pri psih obstaja 8 do 12 krvnih skupin. Veterinarji velikokrat pred darovanjem krvi preverjajo samo njeno pozitivnost oziroma negativnost. Ta je namreč ključnega pomena za kompatibilnost s krvjo drugega psa. Pes, ki ima negativno krvno skupino je univerzalen darovalec (kri lahko daruje psu z negativno ali pozitivno skupino krvi). Pes s pozitivno krvno skupino pa je specifičen darovalec (kri lahko daruje samo psu s pozitivno krvno skupino). Kri v telesu psa predstavlja sedmino njegove teže. Na leto lahko kri daruje največ štiri krat. Ponavadi se mu ob darovanju odvzame okrog 350 ml krvi. Z enim darovanjem lahko pes reši tudi 4 pasja.

Lastnosti psa, ki lahko postane krvodajalec

  • Ne sme biti mlajši od 1 leta in starejši od 8 let.
  • Tehtati mora vsaj 18 kilogramov.
  • Redno mora biti cepljen proti steklini in drugim nalezljivim boleznim.
  • Zaželeno je, da je kastriran oziroma steriliziran.
  • Če je že prebolel kakšno od klopnih bolezni ni primeren za darovalca.
  • Biti mora zdrav in v času darovanja ne sme jemati zdravil.

Kako darovanje krvi poteka?

Psa na darovanje krvi ne rabite posebej pripravljati. Priporočljivo pa je, da ga na obisk pripravite. Še posebej, če je nekoliko bolj plašne narave. Psi včasih ne marajo, da jim ljudje prijemajo tačke ali pa se bojijo zvoka brivskega aparata. V tem primeru psa pred prvim darovanjem krvi, na te zvoke in prijeme navajajte. To vam bo koristilo tudi, ko boste psu želeli postriči kremplje. Psu morate pokazati, da so te situacije prijetne in se jih ne rabi bat. Navajajte ga še na prijeme, ki jih uporabljajo veterinarji. To vključuje tudi dvigovanje, ki jih težji psi ponavadi niso vajeni. S tem mu boste tudi zmanjšali stres ob obisku veterinarja.

Pasje krvi se ne shranjuje dolgoročno, zato jo je potrebno odvzeti neposredno pred darovanjem. Psu se kri odvzame iz tace ali vratne žile. Če je pes pri veterinarju nemiren, se odvzem krvi opravi pod pomirjevalom. Sam odvzem traja približno 10 minut. Po odvzemu je priporočljivo, da psu ponudite nekoliko več hrane kot ponavadi. Psi so lahko tudi nekoliko zaspani, druge težave pa se ne pojavljajo. Psi lahko kri darujejo do 4 krat letno. Mnogo lastnikov skrbi, da je darovanje krvi za psa boleče. Resnica je, da se velika večina psov sploh ne zaveda kaj se med odvzemom dogaja, zato je vsaka skrb odveč.   

 

Slovenski psi krvodajalci

Od leta 2009 v Sloveniji obstaja baza pasjih krvodajalcev. S pomočjo te baze v primeru nujnih primerov, veterinarji in lastniki psov, lažje najdejo ustreznega darovalca.

V tujini so nekaj običajnega banke, kjer darovano kri shranjujejo. V teh bankah darovano kri ločijo na rdeče krvničke in plazmo. Rdeče krvničke lahko shranjujejo do 42 dni, plazmo pa do enega leta. Zamrznjeno celo do 5 let. V Sloveniji takšne banke niso smiselne, saj potrebe po pasji krvi niso tako velike. Zgodilo bi se lahko, da bi en mesec vso kri porabili, par naslednjih pa bi jo morali metati stran, ker je ne bi porabili. Zaenkrat zadostuje darovanje po potrebi.

Pustite komentar