Zlati prinašalec

Avtor admin82 30/07/2015 0 Komentar(ji) Pasme psov,

Zlati prinašalec je najbolj popularna pasma v Sloveniji


zlati prinašalec opis

Značilnosti pasme zlati prinašalec

Država izvora: Anglija.

Višina: samec 56 – 61 cm, samica 51 – 56 cm.

Teža: samec 27 – 37 kg, samica 27 – 37 kg.

Barva: vsi odtenki zlate in krem barve. Dovoljena je manjša bela lisa na prsih.

Dlaka: srednje dolga, ravna ali valovita z gosto podlanko. Relativno nezahtevna za vzdrževanje saj je potrebno le dnevno krtačenje. Kopanje samo kadar je nujno potrebno. Priporoča pa se redno umivanje s suhim šamponom.

Skupina: VIII. FCI skupina, sekcija 1, standard št. 111.

Leglo: 4 - 12 mladičev.

Življenjska doba: 12 – 14 let.

Pogoste bolezni: rak, displazija kolkov, ramen in komolcev, težave s kožo, vnetja ušes in težave z vidom.

Življenjski prostor: najbolj bo vesel ograjenega dvorišča, navadi pa se tudi na življenje v stanovanju. Primeren je tudi za življenje v pesjaku, vendar je zelo nerad sam.

Pogosta imena za zlatega prinašalca: Aja, Daisy, Goldie, Bella, Blonide, Fido, Rumba, Max, Charlie, Buddy, Amos, Beri, Pluto in Zlatko.

Karakter: zaupljiv, prijazen, inteligenten in živahen pes, ki je zelo navezan na svojega lastnika in njegovo družino.
Inteligenca: nahaja se na 4. mestu najinteligentnejših pasem psov.

Učljivost: so zelo inteligentni in zato tudi hitro učljivi.
Čuvaj: ni najboljši. Sicer zmeraj opozori na prihod tujca, vendar se z njim tudi zelo hitro spoprijatelji.

Otroci: z otroki se odlično razume saj je z njimi zelo potrpežljiv in ljubeč. Potrebna pa je pazljivost zaradi njegove velikosti, saj lahko nenamerno malega otroka med igro podre.

Kot prvi pes: priporočamo.

Znani zlati prinašalci: na filmskem platnu ga lahko vidimo v vlogi Buddy-a v filmu Kuža na igrišču (Air Bud), Fluke-a v istoimenskem filmu Fluke, Shadow v animiranem filmu Osupljivo popotovanje (Homeward Bound: The Incredible Journey) in mnogih drugih. Priljubljeni so tudi med znanimi osebnostmi. Psa Luca in Gracie ima Oprah Winfrey. Baxter je ljubljenček Ryan Reynoldsa in Blake Lively. Zlati prinašalec Gary, katerega lastnik je Jimmy Fallon se pojavlja tudi v njegovi oddaji The Tonight Show.

Zanimivosti o zlatem prinašalcu: poznane so tri vrste zlatih prinašalcev: ameriški, angleški in kanadski. Med njimi so le majhne razlike v odtenkih barve dlake in velikosti. Zlati prinašalci imajo ekstremno razvit čut za voh, enega najboljših med psi. Zaradi te izjemne lastnosti jih velikokrat vidimo v vlogi psov za odkrivanje drog in bomb ter iskanja in reševanja ljudi.

 


 

O pasmi zlati prinašalec
Lord Tweedmouth je oče pasme zlatih prinašalcev. Z vzrejo se je začel ukvarjati v sredini 19. stoletja v njegovi rodni Škotski. Želel je vzrediti dobrega lovskega psa, ki obožuje vodo in prinašanje. Hitro je postal priljubljena pasma, saj je pri lovu zelo uspešno prinašal uplenjeno pernato divjad. Odlično plava in ga zato uporabljajo tudi v močvirnatih predelih. Odlično se obnese tudi v hladni vodi, saj njegova podlanka ostane suha in topla.

 

Še danes je zlati prinašalec dober delovni pes. Pogosto ga vidimo v vlogi reševalnega psa, ki pomaga iskati pogrešane osebe v ruševinah in snegu. Zelo dobro se obnese kot pes vodnik in spremljevalec ter terapevtski pes. Poleg vsega tega pa je znan predvsem kot odličen družinski pes. V Sloveniji je po priljubljenosti na 1. mestu, po razširjenosti pa na 2.

 

Zlati prinašalec je zelo simpatičen, prijazen in živahen pes. Je izjemno družaben in obožuje človekovo družbo. Zelo močno se naveže na družino je zelo nesrečen kadar mora biti sam. Prijatelje za igro išče tudi v drugih psih in živalih, kar ga dela resnično dobrega družinskega psa. Znani so po tem, da izjemno radi žvečijo, zato ga morate že v mladosti naučiti kaj lahko grize in kaj ne. Zlati prinašalci imajo zelo nežen ugriz, kar izhaja iz previdnega prinašanja plena brez da bi ga poškodovali. Surovo jajce lahko prenašajo brez da bi ga zlomili.

Zaradi visoke inteligence je zelo hitro učljiv. Z vzgojo začnite zgodaj in bodite dosledni. Ima veliko energije in si želi ustreči lastniku. Odlično se izkaže tudi na raznih pasjih tekmovanjih. Vse od agility do sledenja, prinašanja in poslušnosti. Leta 1977 so v Ameriki začeli s tekmovanjem v poslušnosti. Prva zmagovalka je bila ravno zlata prinašalka po imenu Tonka. Tudi dve sledeči leti sta bila zmagovalca zlata prinašalca.

Zlati prinašalec dnevno potrebuje dolg sprehod, ki naj vsebuje tudi aktivnosti, kot so tek ali lov žoge. Zelo bo vesel teka ob kolesu ali plavanja. Zelo ima rad vodo, pa naj bo to le majhna luža ali veliko jezero. Pri mladičkih bodite s telesno aktivnostjo previdni, saj so nagnjeni k displaziji sklepov. Do 14 meseca starosti naj bo njegova aktivnost zmerna. Če je le možno se izognite hoji po parketu in stopnicah. Zlati prinašalci so nagnjeni k debelosti. Poleg redne aktivnosti morate posvetiti posebno pozornost njegovi prehrani. Hranite ga s kvalitetno hrano za pse ter jo tudi pravilno odmerjajte.

 

Priporočamo kvalitetno hrano za zlate prinašalce

Hrana za mladiče: Hrana za pse RONi LB puppy losos in krompir

Akcijska cena na dan (pričakovana teža 20kg, starega 6-12 mesecev): samo 0,9225€/dan 

 

Najboljša hrana za zlatega prinašalca: Hrana za pse RONi Grain free (Losos s šparglji / Puran in brusnice / Jagnjetina z meto)

Akcijska cena na dan (za 20 kg težkega psa): samo 0.91€ /dan

 

Alternativna hrana za zlatega prinašalca: Hrana za pse RONi Losos in krompir

Akcijska cena na dan (za 20 kg težkega psa): samo 0,81 €/dan

 

  

   


Vzreditelji zlatih prinašalcev

 

 • Psarna Perun

 • Psarna Monte Gerass

 • Psarna Hoiker’s

 • Psarna Nely Goldy

 • Psarna Boltvinski

 • Psarna Grmajo

 • Vzreditelj Irena Oman

 • Vzreditelj Damjan Štinjek

 • Vzreditelj Edita in Borut Modic

 • Vzreditelj Janez Kočevar

   

 

 

Pustite komentar