Čivava, Chihuahua

30/07/2015 0 Komentar(ji) Pasme psov,
civava

 

Značilnosti pasme čivava

Država izvora: Mehika.
Višina: 15 – 25 cm, čeprav po standardu ni določena. Pomembna je samo teža.
Teža: 1,5 – 3 kg.
Barva: vse barve in barvne kombinacije. Prepovedana je ze barva in vzorec merle.
Dlaka: 2 vrsti: kratkodlaka, ki je zelo enostavna za vzdrževanje saj le redko zahteva krtačenje (dlaka je kratka, svetleča in mehka, rahlo daljša je lahko na vratu in repu) in dolgodlaka, ki zahteva redno krtačenje (daljša, fina in svilena dlaka, gladka ali rahlo valovita; dolga je predvsem na uhljih, vratu, zadnjem delu nog in repu).
Skupina: IX. FCI skupina, sekcija 6, standard št. 218.
Leglo: 1 – 4 mladičev.
Življenjska doba: 12 – 19 let.
Pogoste bolezni: težave s sklepi. Zaradi fontanele (luknja v lobanji) so možne poškodbe glave.
Življenjski prostor: nujno v notranjih bivalnih prostorih, saj slabo prenaša nizke temperature. Ni primeren za življenje v pesjaku.
Pogosta imena za čivavo: Coco, Ellie, Cookie, Astr, DJ, Star, Sassy, Abi, Bambi, Pako, Oli, Mini, Tiny, Rambo in Rex.

Karakter: pogumen, predrzen in temperamenten pes, ki se zelo naveže na svojega lastnika.
Inteligenca: visoka.
Učljivost: hitro učljiva, vendar je potrebna potrpežljivost, saj je samosvoja in ukaze izvaja počasi. .
Čuvaj: na vsak nenavaden zvok opozorijo z glasnim laježem.
Otroci: dober odnos s starejšimi otroci, če znajo le ti s psom pravilno ravnati in se zavedajo, da ni igračka. Previdnost pa vseeno ne bo odveč saj znajo biti zelo ljubosumne.
Kot prvi pes: priporočamo.
Znani čivave: psiček Gidget je predstavnik ameriške znamke Taco Bell, Blondinko s Harvarda (Legally Blond) je podpiral Bruiser Woods, Delgado in Cloe sta pa glavni zvezdi filma Čivava z Beverly Hillsa (Beverly Hills Chihuahua). Vsem dobro poznana pa je tudi čivava Tinkerbell, ki je stalna spremljevalka Paris Hilton.
Znimivosti o čivavi: čivave živijo nadpovprečno dolgo, nekatere tudi preko 20 let. V primerjavi z velikostjo ima čivava, med psi, največje možgane. Čivave se ne tresejo samo kadar jih zebe. Tresenje povzročijo še strah, vznemirjenje in stiska. Pri kotitvi mladičkov je velikokrat potreben carski rez.

 

O pasmi čivava

Za najmanjšo pasmo se predvideva, da je zelo stara, čeprav je bila uradno priznana šele v 19. stoletju. Zgodovinarji menijo, da njena zgodovina sega v 5. stoletje v mehiško zvezno državo Chihuahua, po kateri je tudi dobila ime. Predvidevajo, da je imela obredni pomen v kulturi južnoameriških ljudstev. Druga teorija pravi, da so čivave povezane z indijskima plemenoma Tolteki in Azteki. V azteški kulturi naj bi ti psi predstavljali privilegij bogatih. Verjeli so, da se duša lastnika po njegovi smrti preseli v psa, ki ga v posmrtnem življenju vodi in varuje.

Čivava je na pogled majhna in krhka, je po karakterju zelo pogumna, predrzna in temperamentna. Ne boji se niti psov veliko večjih od nje, kar je lahko zanjo vsekakor nevarno. Za njeno varnost mora poskrbeti predvsem njen lastnik. Zna biti precej ljubosumna, nezaupljiva in samosvoja. Je zelo ponosna in drugih psov ne mara preveč. Na svojega lastnika se zelo naveže in želi biti ves čas ob njem. Zelo rada se stisne k lastniku in spi v njegovem naročju.

Zaradi majhnosti morate biti pozorni, da je ne spregledate in se nanjo po pomoti ne usedete ali je pohodite. Kljub majhnosti je potrebno poudariti, da je tudi pri tej pasmi pomembna zgodnja socializacija in vzgoja. Za prijetno življenje v sožitju ji je potrebno jasno pokazati kakšno vedenje je zaželeno in kakšno ne. Načeloma je hitro učljiva, vendar je potrebna potrpežljivost, saj je precej samosvoja in ukaze izvaja počasi. Ob pomanjkanju vzgoje lahko razvije posesivnost in agresivnost. Čivave so znane tudi po svoji ljubezni do lajanja, zato jih je priporočljivo tudi tega zgodaj odvaditi.

Čivave so nagnjene k debelosti, zato morate posvetiti posebno pozornost njenemu prehranjevanju. So zelo majhne, zato hrano odmerjajte zelo natančno. Priporočljivo je, da ji ponudite 2 ali 3 majhne obroke na dan in se tako izognete prehranjenosti. Prekomerni teži se boste izognili tudi z redno telesno aktivnostjo. Kljub majhnosti zahteva dnevne sprehode in aktivne igre. Da preprečite poškodbe vratu, za sprehode namesto povodca raje uporabite oprsnico,. Čivave slabo prenašajo nizke temperature, zato vedno poskrbite tudi za zaščito pred mrazom.

 
civava6 civava3
 

Vzreditelji čivav

  • Psarna Erendira Chihuahuas
  • Psarna Damjan’s Diamond
  • Psarna SLO – White rose
  • Psarna Joy Pack
  • Psarna Sassy chihuahuas
  • Psarna Tamadar’s dods
civava4

Pustite komentar