”Pasja vročina”

30/07/2015 0 Komentar(ji) Zanimivo o psih,
pasja-vrocina

Poleti, v primerjavi z drugimi letnimi časi, preživimo v naravi veliko več časa. To je obdobje, ki ponuja mnogo možnosti za zabavo s psom, od dolgih sprehodov do čofotanja v vodi. Vsaka zabava na prostem za psa predstavlja določene nevarnosti. Skrbni in odgovorni lastniki jih lahko skoraj popolnoma preprečijo.

Zajedavci, mrčes in druge nevarne živali

V vročih dneh je v naravi prisotnih veliko zajedavcev in mrčesa, zato moramo psa nujno preventivno zaščititi s sredstvi proti zajedavcem. Te živalce niso samo nadležne, ampak lahko vodijo v resne zdravstvene težave. Bolhe, klopi in komarji lahko prenašajo bolezni kot so anaplasma, borelia, klopni meningitis, meningoencefalitis, babesia, srčno glisto in druge neprijetnosti, ki so lahko v skrajnem primeru za psa celo usodne. Poleg mrčesa, v naravi predstavljajo nevarnost tudi druge živali. Med njimi so kače, škorpijoni, ose, čebele in pajki. V Sloveniji živijo 3 vrste strupenih kač, ki ob piku povzročijo močno oteklino in bolečino. Lahko pa povzročijo tudi alergično reakcijo, ki predstavlja potencialno nevarnost odpovedi srca ali dihal. Najnevarnejši so piki v predelu glave ali vratu. Na mestu ugriza opazimo dve vbodni rani v razmiku nekaj milimetrov iz katere se cedi serum ali kri. V primeru pika moramo prizadeto žival nemudoma odpeljati k veterinarju. Škorpijoni so pri nas veliko manj strupeni, kot tisti iz tropskih krajev. So pa lahko njihovi piki, enako kot pri ugrizu kače za psa nevarni zaradi preobčutljivosti na toksine. Piki majhnih insektov praviloma niso nevarni, so pa sila neprijetni, saj povzročajo srbenje, neugodje in oteklino.

Prost dostop do nevarnih tekočin

Poleti zaradi toplih temperatur puščamo odprta vsa vrata, kar daje psu prost dostop do raznih potencialno nevarnih tekočin, ki jih hranimo po garažah in kleteh. Najnevarnejše med njimi so predvsem antifrizi, saj imajo sladkast okus, ki pa je psom seveda zelo všeč. Previdnost pri shranjevanju ne bo odveč, saj so lahko te tekočine za psa celo smrtno nevarne, zato jih le shranite na višje police do katerih pes ne more priti. Pozorni bodite tudi pri shranjevanju raznih čistil.

Pikniki

Poletne temperature vsekakor napovedujejo sezono piknikov in pečenja na žaru. Stalni spremljevalci zabav na prostem so tudi psi. Piknikov se moramo lotiti z nekoliko odgovornosti, saj za ljudi zelo prijetno druženje skriva za psa kar nekaj nevarnosti. Prva med njimi je dim, ki se sprošča ob kurjenju ognja in vsebuje toksične delce. Ti delci lahko ob večji izpostavljenosti povzročijo vnetje trebušne slinavke. Morda menite, da svojega psa razvajate, ko mu privoščite dobrote iz žara, vendar temu žal ni tako. Meso je ponavadi zelo začinjeno in zato težko prebavljivo. To lahko vodi v prebavne motnje, ki pa so poleti še toliko bolj nevarne, saj lahko zelo hitro nastopi dehidracija. Z žara se širijo omamne dišave, zato se lahko zgodi, da si bo pes poskušal postreči kar sam. Pri tem se lahko opeče, zato previdnost ne bo odveč.

pasja-vrocina4

Psi in voda

Psi v vodi neizmerno uživajo in izkoristijo vsako priložnost za čofotanje, vendar tudi tam nanj prežijo nevarnosti. Ena izmed njih je temperatura vode, saj lahko psu zaradi hitre spremembe le te odpove srce. V jezerih in rekah moramo paziti, da voda ni oporečna, saj se lahko z njo okuži. Tudi na morju se psi zelo radi kopajo. Po kopanju ga takoj operete s sladko vodo, saj slana slabo vpliva na njegovo kožo in dlako. Slana voda pa je nevarna tudi, če je pes zaužije preveč, saj lahko povzroči povečano koncentracijo natrija v krvi ter zastrupitev s soljo. Psu vedno nudite dovolj sveže vode in se s tem izognite morebitnemu pitju slane. Če želite biti še posebej previdni mu lahko nadenete reševalni jopič, izdelan posebej za pse. Tudi oni se med plavanjem in igro v vodi utrudijo in lahko utonejo.

Psi v avtih

Še posebej moramo opozorili na nevarnosti v avtu. Psa ne smete nikoli puščati samega v avtu, pa tudi če skočite iz avta samo za minutko. Potrebno se je zavedati, da se avto na soncu zelo hitro zelo segreje, četudi pustite odprta vsa okna. Za psa je potrebnih samo nekaj minut, da v takšnih razmerah doživi vročinski udar. V avtu mu tudi ne pustite, da med vožnjo moli glavo skozi okno, saj se mu lahko zaradi vetra vnamejo oči, še v hujšem primeru pa lahko skozi okno skoči.

Razgret asfalt

Previdno tudi med sprehodi, če psa sprehajate po asfaltnih podlagah. Te znajo biti poleti zelo vroče in lahko povzročijo opekline na blazinicah. Psa raje sprehajajte po travnatih površinah. Če te možnosti nimate ga peljite na sprehod v jutranjih in večernih urah, ko se asfalt že nekoliko ohladi. Pred opeklinami ga lahko zaščitite tudi s posebno obutvijo. Previdni bodite tudi lastniki psov s kratko dlako, saj so veliko bolj dovzetni za sončne opekline. Izogibajte se igri in sprehodom v največji vročini. Omejite tudi trajanje aktivnosti na prostem, saj za psa niso neprijetne samo visoke temperature, temveč tudi vlažnost v zraku, ki jim lahko oteži dihanje.

pasja-vrocina

Pustite komentar