Parson Russell terier

30/07/2015 0 Komentar(ji) Pasme psov,
parson-russell-terier
 

Značilnosti pasme Parson Russell terier

Država izvora: Anglija.
Višina: samec 34 – 38 cm, samica 31 – 35 cm.
Teža: 6 – 8 kg.
Barva: bela z rjavimi in črnimi lisami po telesu.
Dlaka: kratka in gosta, lahko je gladka ali resasta. Relativno enostavna za vzdrževanje saj zadostuje krtačenje 1x tedensko. Potrebno je občasno trimanje.
Skupina: III. FCI skupina, sekcija 1, standard št. 339.
Leglo: 3 – 6 mladičev.
Življenjska doba: 13 – 15 let.
Pogoste bolezni: pogoste so bolezni oči, težave s koleni in kolki ter gluhost.
Življenjski prostor: v zmernem podnebju lahko živi v pesjaku, drugače pa je bolj primeren za življenje v notranjih bivalnih prostorih.
Pogosta imena za Parson Russell terierje: Pip, Sassy, Midget, Buster, Jinx, Ginger, Kira, Lizi, Buddy, Pablo in Chase.

Karakter: je zelo pogumen in hkrati previden. Zaveda se, kje so meje in ne tvega nevarnosti.
Inteligenca: zelo inteligentna pasma. Vedno znova bo preizkušal vaše meje tolerance.
Učljivost: zgodnja vzgoja in socializacija sta nujni, saj znajo biti zelo trmasti in svojeglavi.
Čuvaj: skrbno čuva teritorij in se na vsak nepoznan šum odzove z laježem, vendar ni najboljši čuvaj saj je malo verjetno, da bo tujca tudi odgnal.
Otroci: otroke ima zelo rad, vendar je pomembno, da otroci vedo kako se s psom pravilno ravna. Z njim ne smejo biti grobi in ga motiti med jedjo ali spanjem.
Kot prvi pes: ne priporočamo, za izkušene lastnike.
Znimivosti o Parson Russell terierju: velikokrat ga zamenjujejo za pasmo Jack Russell terier, saj sta si zelo podobna. Parson Russell je nekoliko večji z daljšimi nogami.

 

O pasmi Parson Russell terier

Pasma Parson Russell terier je zelo mlada pasma, priznana komaj 2 desetletji. Začetki vzreje segajo v 19. stoletje k duhovniku Jack Rusellu. Bil je navdušen lovec in si je zaželel majhnega terierja, ki bi mu pomagal pri lovu na lisice. Potreboval je majhnega in okretnega psa, ki lahko zleze v lisičji brlog. Po njegovi smrti so njegovi prijetelji z vzrejo takšnih psov nadaljevali in ga njemu v spomin poimenovali Parson Russeell terier.

Parson Russell terierje pogosto zamenjajo z Jack Russell terierji. Samostojno pasmo so priznali šele leta 2003. Pasmi imata skupne korenine, zato imajo, poleg videza, tudi temperament in značilnosti skoraj identične. Parson Russell terier je le nekoliko večji in ima daljše noge, da lahko drži tempo drugih lovskih psov. Še vedno pa je dovolj okreten, da zleze v lisičji brlog.

Parson Russell terier je živahen, zabaven in radoveden pes, ki potrebuje veliko pozornosti in bližine svojega lastnika. S šolanjem je potrebno začeti zgodaj in ga izvajati vztrajno in dosledno, saj so zelo odločni in svojeglavi. Znajo biti tudi trmasti in začnejo uveljavljati svoja načela. Imajo močan lovski nagon, zato ga na sprehodih nikar ne puščajte s povodca. Zelo radi preganjajo manjše živali in vsakokrat kadar dobijo priložnost kopljejo luknje. Znani so tudi po tem, da zelo radi lajajo.

Je zelo aktiven pes, ki potrebuje veliko gibanja. Ima veliko energije, ki jo v primeru dolgčasa in osamljenosti preusmeri v uničevanje stvari. Zaradi svoje energične narave so zelo dobri v različnih pasjih športih. Te aktivnosti so tudi odlična priložnost, da psa zaposlite in preprečite, da bi se dolgočasil. Zunaj so zelo osredotočeni, svojeglavi in pogumni, medtem ko so doma izjemno igrivi in naklonjeni lastniku. Za Parson Russell terierje pravijo, da so večne igračke.

 

parson-russell-terier4 parson-russell-terier7 
 

Priporočamo kvalitetno hrano za Parson Russell terierja:

 

Hrana za Parson Russell terierja Hrana za pse RONi Grain free (Losos s šparglji / Puran in brusnice / Jagnjetina z meto)

Akcijska cena na dan (za 20 kg težkega psa): samo 0.91€ /dan

 

Vzreditelji Parson Rusell terierja

  • Psarna SI Luxus
  • Psarna Amromeka
  • Psarna Winter’s tale
parson-russell-terier8

Pustite komentar