Nemška Doga

30/07/2015 0 Komentar(ji) Pasme psov,

Značilnosti pasme nemška doga

 

Država izvora: Nemčija.
Višina: samec od 80 cm naprej, samica od 72 cm naprej. Zgornja meja ni določena.

Teža: od 55 kg naprej. Zgornja meja ni določena.
Barva: rumena s črno masko na obrazu (lahko tudi okrog oči in na ušesih), progasta (rumena s črnimi progami), jekleno modra (dovoljena bela znamenja na prsih in stopalih), črna (dovoljene bele oznake) in harlekin (bela s črnimi madeži).

Dlaka: zelo kratka, gosta in svetleča. Je relativno enostavna za vzdrževanje, saj zadostuje krtačenje 1x na teden.
Skupina: II. FCI skupina, sekcija 2, standard št. 235.

Leglo: 4 – 15 mladičev.
Življenjska doba: od 6–8 let.

Življenjski prostor: bivanje v pesjaku ni primerno, saj so občutljivi na mraz. Najbolj bodo uživali na velikem ležišču v bivalnih prostorih, kjer bodo tudi večino dneva preležali.
Pogoste bolezni: displazija kolkov, zasuk želodca, problemi s srcem in določeni tipi raka.

Pogosta imena za nemško dogo: Brutus, Dakota, Talon, Tiny, Oregon, Zophia, Lolita in Taira.

Karakter: prijazen in zelo vdan svojemu lastniku. Zadržan do tujcev, vendar samozavesten, neboječ in lahko vodljiv.

Inteligenca: izjemno pameten .

Učljivost: izredno učljiv in hitro dojemljiv, vendar potrebuje dosledno in nepopustljivo vzgojo.

Čuvaj: zelo pozoren in odličen čuvaj z naravnim instinktom, da ščiti, ko je potrebno.
Otroci: zelo potrpežljiv z otroki. Potrebno pa se je zavedati, da so veliko večji od otrok.
Kot prvi pes: ne priporočamo, za izkušene lastnike.

Znane nemške doge: najbolj znana nemška doga je sigurno Scooby-doo. Drugi risani junak, ki so ga kasneje upodobili tudi v filmski različici je Marmaduke. Širši javnosti je poznan še Giant George, ki je dolgo držal naslov največjega psa na svetu. Različne vloge so odigrali še v filmih Sedem duš (Seven pounds) in Resnica o mačkah in psih (The truth about cats and dogs).

Zanimivosti o nemški dogi: pes po imenu Zeus drži trenutni rekord v velikosti. V višino meri ogromnih 111,8 cm. Včasih so jim kupirali ušesa, danes pa je to v Sloveniji prepovedano.

 

 

O pasmi nemška doga

Najstarejše upodobitve dogi podobnih psov se pojavljajo že na reliefnih ploščah v Babilonskem stolpu. Vgravirani so bili tudi na starem grškem denarju. V začetku 5. stoletja so na ozemlje Nemčije, Italije in Španije vdrli Azijati, ki so s seboj pripeljati te mastifom podobne pse. V Nemčiji se je nato začela prva selektivna vzreja. Pse so križali z irskim volčjim hrtom. Nastal je velik, eleganten, močan in agilen pes po imenu nemška doga. Sprva so jih uporabljali za lov na veliko divjad. Zdaj so znani kot družinski psi.

Nemška doga je umirjen, odgovoren in zanesljiv pes. Velikokrat ga imenujejo 'nežni velikan'. Potrebuje veliko človeške bližine, saj ima zelo rad ljudi. Na lastnika se zelo naveže in si želi biti del družine. Čeprav je pravi velikan, je v resnici zelo nežen pes. Laja le redko pa še to v situacijah, ki od njega to zahtevajo. Kot čuvaj bo recimo z laježem naznanil prihod neznanca. Danes je nemška doga priljubljena zaradi svoje inteligence in prilagodljivosti.

Močno priporočljiva je zgodnja vzgoja in socializacija, da bo v odrasli dobi lažje vodljiv in krotljiv. Naučiti ga je potrebno, da se na ljudi ne naslanja, še posebej na otroke. Pri vzgoji je potrebna doslednost in nepopustljivost. Mladiček nemške doge v prvem letu izredno hitro raste, zato mu moramo omejiti gibanje. Tek je najbolje povsem preprečiti. Zaradi prevelike aktivnosti lahko pride do deformacij sklepov in kosti.

Zaradi nagnjenosti k zasuku želodca je pomembno, da ima posodo s hrano vedno ustrezno dvignjeno. Pozorni moramo biti tudi na velikost koščkov hrane, ki morajo biti prilagojeni starosti psa. Uro pred in uro po hranjenju mu ne dovolimo, da skače. Najbolje, da ta čas počiva.

Nemške doge niso primerne za izključno bivanje zunaj, saj njihov kožuh ni dovolj debel, da bi jim v mrzlih dneh nudil potrebno toploto. Najbolje se bodo počutili v vaši bližini na velikem ležišču, v hiši ali stanovanju. Ležišče primerno za nemško dogo mora biti mehko. Je velik in težak zato hitro pride do otiščancev, ki jih je zelo težko odstraniti. Včasih je potrebna tudi kirurška pomoč. Čeprav zelo radi počivajo pa so zunaj relativno aktivni. Radi se igrajo in tečejo.

 

Priporočamo kvalitetno hrano za nemško dogo

Hrana za mladiče: Hrana za pse RONi LB puppy losos in krompir

Akcijska cena na dan (pričakovana teža 20kg, starega 6-12 mesecev) samo: 0,92€/dan  

 

Najboljša hrana za Nemško dogo: Hrana za pse RONi Grain free (Losos s šparglji / Puran in brusnice / Jagnjetina z meto)
Akcijska cena na dan (za 20 kg težkega psa): samo 0.91€ /dan

 

Alternativna hrana za Nemško dogo: Hrana za pse RONi Losos in krompir
Akcijska cena na dan (za 20 kg težkega psa): samo 0,81 €/dan

 

Vzreditelji nemških dog:

  • Psarna Canis Meus

  • Psarna Pulsatilla grandis

  • Psarna From BenSon house

  • psarna Blusher Bluette

  • psarna From long neck

  • Psarna From Valvasor’s Land

  • Psarna From Blue Bark

  • Psarna Val da Rosa

  • Psarna With A. Ivona

 

Pustite komentar