Najpametnejše pasme psov

Avtor Ines86 11/09/2015 0 Komentar(ji) Zanimivo o psih,Izbira psa,

Povprečen pes je sposoben prepoznati več kot 150 besed. Najboljši med njimi pa celo do 250. To je enako stopnji inteligence dvoletnega otroka.

Da so psi pametni je splošno znano. Da pa njihovo inteligenco merijo s pomočjo istih orodij, kot pri otrocih pa verjetno nekoliko manj. Raziskave so pokazale, da je povprečen pes sposoben prepoznati več kot 150 besed. Najboljši med njimi pa celo do 250, kar ustreza inteligenci dvoletnega otroka. Seveda so tudi med psi eni bolj pametni kot drugi. V nadaljevanju vam predstavljamo 10 najpametnejših pasem psov.

1. Border collie ali škotski mejni ovčar je relativno mlada pasma ovčarja, ki izvira iz mejnih pokrajin med Anglijo in Škotsko. Od tod tudi ime. Ovčarka Chaser pozna preko 1000 besed in površno obvlada celo angleško slovnico. Velja za najpametnejšo psičko na svetu. Raziskovalci trdijo, da se na besede odziva enako kot otrok. Pozna imena več kot 800 plišastih igračk, 112 žogic in 100 plastičnih igračk. Pasma border collie je zelo inteligentna in zagnana ter ima veliko željo po ugajanju. Pogosto jo uporabljajo tudi kot terapevtskega psa in psa za prepoznavanje približujočih se epileptičnih napadov.

2. Pudelj je pasma pri kateri vam sigurno najprej na misel pade njegova frizura. Danes lastniki z pudljeve dlake ustvarjajo najbolj nenavadne oblike. V preteklosti so pudlje strigli za olajšanje plavanja med iskanjem ulova. Za vso to dlako pa se skriva izjemno inteligenten pes, za katerega pravijo, da ima celo smisel za humor. Poleg inteligence je znan po svojih izjemnih lovskih sposobnostih ter kot dober prinašalec iz vode. Odlično se znajde tudi v drugih delih. Urijo ga kot delovnega psa za policijo ter kot terapevtskega psa in spremljevalca slepih. Dober je tudi v zganjanju ovac in nastopanju po cirkusih.

3. Nemški ovčar je zelo inteligenten in raznolik pes, ki se zelo naveže na svojega lastnika. Najbolj znan je nemški ovčar rjavo-črne barve. Poleg te se pojavlja še v črni, črno-kremni, črno-rdeči in sivi barvi. Je zelo inteligenten in hitro učljiv. Preprostih ukazov se nauči že v manj kot petih ponovitvah. Videvamo ga v vlogi družinskega, policijskega, vojaškega, terapevtskega psa, psa čuvaja in celo zabavljača. Nemški ovčarji so bili prvi psi vodniki slepih.   

4. Zlati prinašalec je inteligenten in hitro učljiv pes. Videvamo ga v vlogi psa reševalca, vodnika slepih in terapevtskega psa. Zlati prinašalec ima izredno dober čut za voh, enega najboljših med psi. Zaradi te izjemne lastnosti ga velikokrat vidimo v vlogi psa za odkrivanje drog in bomb ter iskanja in reševanja ljudi. Leta 1977 so v Ameriki začeli s tekmovanjem v poslušnosti. Prva zmagovalka je bila zlata prinašalka po imenu Tonka. Tudi dve sledeči leti sta bila zmagovalca zlata prinašalca. Njegova inteligenca in hitra učljivost sta zaslužni, da se je zlati prinašalec v 90. letih veliko pojavljal na televizijskih zaslonih.

5. Doberman je zelo atletski pes in popolni čuvaj. Za svojega lastnika bi tvegal celo svoje življenje. Ta pes gleda na otroke v družini kot na svoje mladičke, zato se do njih obnaša zaščitniško. Svojo atletsko naravo kaže s tekom, ki lahko doseže tudi 70 km / h. Doberman po imenu Kurt je leta 1944 rešil 250 ameriških vojakov, ko jih je opozoril na prihod Japoncev. Sam je leto kasneje žal poginil zaradi poškodb povzročenih z japonsko granato. V čast 24 dobermanom, ki so sodelovali v drugi svetovni vojni so na Guamu postavili bronast kip, katerega vrh krasi Kurt.

6. Šetlandski ovčar je zelo agilen, pameten in hitro učljiv pes. Zelo je priljubljen na raznih pasjih tekmovanjih, saj se ukazov nauči zelo hitro. Na tekmovanjih je tudi med najuspešnejšimi. Uživa ob igrah s frizbijem, žogo in ovirami. Nauči se tudi marsikaterega trika s katerim zabava človeške prijatelje. Ta pasma ima naravno potrebo po zganjanju in se velikokrat podi za majhnimi živalmi in otroci. Včasih jih celo ščipa za pete. Šetlandski ovčar je poleg vsega še dober čuvaj, saj ima zelo prodoren in glasen lajež. Potrebno ga pa je naučiti, da na ukaz neha lajati, saj zna biti v nasprotnem primeru zelo glasen.

7. Labradorec je ena najbolj priljubljenih pasem. Za to je zaslužna njegova prijaznost, zvestoba, inteligenca in atletske sposobnosti. Ima visok prag bolečine, zato je idealen pomočnik v ekstremnih pogojih reševalnih in policijskih akcij. Po drugi strani je pa izjemno nežen. Njegov nadzor nad mišicami v čeljustih je neverjeten, saj lahko v gobčku nosi surovo jajce brez da bi ga zlomil. Labradorec je pes, ki ne samo obožuje vode ampak je za njo pravzaprav narejen. To se kaže na njegovih tačkah, ki imajo plavalno kožico in močnem repu, ki spominja na krmilo. Ima tudi dlako, ki je praktično vodoodporna.

8. Metuljček ali Papillon je radovedna in pametna pasma psa. Morda res izgleda kot psiček, ki rad poseda na vaših kolenih, vendar temu ni tako. Je zelo živahen in neprestano išče delo, da se zaposli. Na vrtu bo pregnal vse miške in krte. Ime papillon je povezano z njegovimi ušesi, ki so visoko privzdignjena in spominjajo na razprta krila metulja. Obstaja še različica, kjer so njegova ušesa povešena. Imenujejo se 'phalene', kar pomeni molj, saj njegova ušesa spominjajo na metulja z zaprtimi krili. Zanimivo je, da se psički z razprtimi in povešenimi ušesi skotijo v istem leglu.

9. Rottweiler je pameten, močan in vztrajen pes, ki uživa v izvajanju nalog in soočanju z izzivi. Videvamo ga v vlogi policijskega, reševalnega, slednega in terapevtskega psa. Ker se rottweilerje pogosto trenira v agresivne in napadalne pse so pogosto napačno razumljeno. Mnoge preseneti, da so to zelo ljubeči psi, ki imajo radi stik s svojim lastnikov. Pogosto pozabijo kako veliki so in želijo lastniku sesti v naročje. Poleg delovnega psa je tako tudi odličen družinski pes.

10. Avstralski govedar je pes, ki vedno stremi k opravljanju nekega dela in želi biti del vseh družinskih aktivnosti in opravil. Avstralski govedar je bil vzrejen za delo v težkih vremenskih pogojih in na težkih terenih. Zaradi tega je njegovo telo zelo vzdržljivo. Ima tudi visok prag bolečine. Psi ne odnehajo z delom niti v primeru poškodbe, zato morajo biti lastniki zelo pozorni, da psa v primeru poškodbe ustavijo. Sam bo kljub poškodbi namreč z delom nadaljeval.

Pustite komentar