Labradorec

30/07/2015 0 Komentar(ji) Pasme psov,
labradorec
labradorec8
 

Značilnosti pasme labradorec

Država izvora: Nova Fundlandija / Kanada.
Višina: samec 56 – 63 cm, samica 54 – 60 cm.
Teža: samec 27 – 36 kg, samica 25 – 32 kg.
Barva: rumena, črna ali jetrna oziroma čokoladno rjava.
Dlaka: kratka, gosta in trda, s podlanko, relativno enostavna za vzdrževanje. Zadostuje tedensko krtačenje in kopanje po potrebi.
Skupina: VIII. FCI skupina, sekcija 1, standard št. 122.
Leglo: 10 – 12 mladičev.
Življenjska doba: 10 – 15 let.
Pogoste bolezni: relativno zdrava pasma. Pojavijo se lahko displazija kolkov in komolcev, alergija, debelost, zasuk želodca in sindrom kolapsa zaradi napora.
Življenjski prostor: je neobčutljiv za vremenske spremembe, zato je primeren za življenje v pesjaku, vendar bo bolj vesel življenja v notranjih bivalnih prostorih saj je izjemno rad v družbi ljudi.
Pogosta imena za labradorca: Eros, Luna, Izza, Čar, Bono, Rocky, Zara, Bruno, Koko, Milo, Lena, Roxy, Domino in Lava.
Karakter: zelo živahen, prijazen, zvest in pozoren. Poln energije z veliko ljubeznijo do ljudi in vode.

Inteligenca: visoka.
Učljivost: je zelo učljiv in vodljiv ter želi nadvse ustreči svojemu skrbniku.
Čuvaj: razmeroma dober, vendar od njega ne smete pričakovati preveč.
Otroci: ima rad otroke. Z njimi je tudi zelo potrpežljiv. Pazljivi bodite le zaradi njegove velikosti, saj lahko otroka med igro nenamerno podre.
Kot prvi pes: priporočamo.
Znani labradorci: na filmskih platnih lahko zasledimo Marleya v filmu Marley in jaz (Marley and me), Brian Griffina, ki nastopa v animirani nanizanki Družinski človek (Family guy), Spikea iz filma ”Old Yeller” in Madison v nanizanki Skrivnostni otok (Lost). Znana sta tudi labradorca Buddy in Seamus, ki sta družinska psa ameriškega predsednika Billa Clintona.
Znimivosti o labradorcu: je izredno dober plavalec. Pri plavanju mu pomagata plavalna kožica in rep, ki spominja na krmilo. Labradorec Jake je pomagal v iskalni akciji po napadih na WTC 11. septembra 2001 in po opustošenju, ki ga je povzročil orkan Katrina leta 2005. Pomoč in pogumnost sta mu prinesli naziv narodnega heroja ZDA.

 

O pasmi labradorec

Korenine labradorca segajo v 15. stoletje v Kanadsko provinco Novofundlandijo. Tamo skoraj izumrli zaradi visokega davka na pse. V 19. stoletju so ga pripeljali v Anglijo, kjer so cenili njegovo trdnost in vodljivost. Sprva so služili kot ribiški psi, ki so pomagali vleči ribiške mreže iz mrzlega morja. Prvotno je bila med labradorci dovoljena samo črna barva, ostale komaj po letu 1900.

Po značaju je labradorec miren in potrpežljiv pes, ki je svojemu lastniku popolnoma predan. Značajsko je stabilen in ni agresiven. Prav zaradi tega je primeren za družine z majhnimi otroki. Dobro se razume tudi z drugimi psi in domačimi živalmi. Spada med najpametnejše pasme. Zaradi svoje inteligence zahteva veliko ukvarjanja. Z vzgojo je potrebno začeti zgodaj in jo izvajati dosledno in vztrajno. Pripravljen je uspešno opraviti naloge, ki mu jih je zadal lastnik.

Je zelo aktivna in vzdržljiva pasma, ki jo zasledimo v različnih vlogah. Odlično se obnese kot pes reševalec, saj ima zelo dober voh. Labradorca pa še vedno najpogosteje vidimo v vlogi terapevtskega psa in psa vodnika. Je izredno uravnovešen pes, ki se zna prilagajati različnim situacijam. Prav zaradi tega je eden izmed najbolj priljubljenih družinskih psov pri nas. Labradorec psihično odraste šele pri treh letih. Medtem, ko odraslo velikost doseže že pri šestih mesecih. Tako imate doma velikega mladička, ki poka od energije.

Ker je aktiven in poln energije potrebuje dolge sprehode. Zelo uživajo v vodi in vsem kar je z vodo povezano. So izredno dobri plavalci. Pri tem jim pomaga plavalna kožica in rep, ki spominja na krmilo. Zelo rad tudi prinaša stvari, zato bo najbolj vesel kadar bo moral iz vode prinesti kakšno stvar. Pri prinašanju so tako osredotočeni, da vam lahko prinese surovo jajce, brez da bi ga poškodoval. Če mu ne nudite potrebne fizične in umske aktivnosti lahko iz dolgčasa postane uničevalen. Priporočljivo je, da ima vedno na voljo žvečljive igrače s pomočjo katerih poteši potrebo po žvečenju.

Labradorec je znan po svoji požrešnosti, zato bodite pozorni, da ne puščate ostankov na njemu dostopnem mestu, saj jih bo z veseljem pojedel. Je nagnjeni k debelosti zato je zelo pomembno, da ga hranite s kvalitetno hrano za pse, ki jo tudi pravilno odmerjate.

labradorec7 labradorec2 
 

Priporočamo kvalitetno hrano za labradorca:

Hrana za mladiče: Hrana za pse RONi LB puppy losos in krompir
Akcijska cena na dan (pričakovana teža 20kg, starega 6-12 mesecev) samo: 0,92€/dan  

 

Hrana za labradorca: Hrana za pse RONi Grain free (Losos s šparglji / Puran in brusnice / Jagnjetina z meto)
Akcijska cena na dan (za 20 kg težkega psa): samo 0.91€ /dan

 

Alternativna hrana za labradorca: Hrana za pse RONi Losos in krompir
Akcijska cena na dan (za 20 kg težkega psa): samo 0,81 €/dan

 

Vzreditelji labradorcev

  • Psarna Funkyland’s
  • Psarna E Castro ad Fluvium Frigidum
  • Psarna Velvetline’s
  • Psarna Soulpatcher’s
  • Psarna Pri Cet Labrador
  • Psarna Tylah
  • Psarna Kraner Vito
  • Psarna By Lowely dog
  • Psarna Monte Gerass
labradorec4

Pustite komentar