Pasme psov primerne za starejše

Avtor Ines86 14/09/2015 0 Komentar(ji) Zanimivo o psih,Izbira psa,

Še posebej koristno in prijetno je, če si psa umislite v zlatih letih življenja, saj ima mnoge pozitivne učinke na zdravje.

 

Psi imajo mnoge pozitivne učinke na zdravje. Še posebej dobro so ti učinki vidni pri starejših. Med drugim psi pripomorejo k povečanju aktivnosti ter zniževanju holesterola in krvnega tlaka. Lastniki psov tudi lažje navezujejo stike z drugimi ljudmi, imajo večjo samozavest in so srečnejši.

Za starejše so primerne predvsem manjše pasme psov. Lažje jih je voditi in ni skrbi, da bi lastnika s skokom nanj prevrnili. Manjšega psa je lažje peljati k veterinarju ali ga vzeti s seboj na potovanje. Pred nakupom se dobro pozanimajte o želeni pasmi psa, saj so tudi med malimi pasmami prave energijske bombice. Ti zaradi energičnosti niso najprimernejši.

Če je le možno posvojite odraslega psa. Odrasli psi so že prešli nagajivo dobo in že obvladajo hojo na povodcu ter osnovne ukaze. Dobra izbira so tudi ostareli psi, ki so pri posvojitvah pogosto spregledani, čeprav so najbolj hvaležni in ljubeči. Zaradi manjše aktivnosti so zelo primerni za starejše, ki tudi sami ne zmorejo več hoditi na dolge sprehode.

Prva odločitev naj bo posvojitev psa iz zavetišča. V zavetišču vam bodo pomagali pri izbiri psa, ki bo za vas najprimernejši. Če pa si bolj želite rodovniškega psa, vam v nadaljevanju predstavljamo pasme, ki so najprimernejše za starejše.  

 

Najprimernejše pasme psov za starejše

 

Bostonski terier je zelo inteligenten in hitro učljiv pes, ki ne potrebuje ogromno gibanja. Je zelo ljubeč in vdan pes, ki se zelo rad igra. Pogosto ga primerjajo z malim klovnom, ki zabava vse v njegovi bližini. Primeren je za življenje v stanovanju in bo zelo vesel poležavanja z vami na kavču. Njegova dlaka zahteva redno krtačenje.

 

Cavalier King Charles španjel je ljubezniv in igriv pes, ki želi nadvse ugajati svojemu lastniku. Laja le redko in je zelo zvest. Lastnika pogosto spremlja na vsakem koraku. Primeren je za življenje v stanovanju. Dnevno potrebuje dva krajša sprehoda in nekoliko igre. Njegova dlaka zahteva krtačenje 3 do 4 krat na teden.

 

Maltežan je zelo igriv in zvest pes, ki zahteva ogromno pozornosti svojega lastnika. Ne potrebuje veliko gibanja. Kratek sprehod in igranje po stanovanju bosta čisto dovolj. Zelo rad spi v naročju lastnika. Njegova hipoalergena dlaka izpada le malo. Zahteva pa redno krtačenje, da preprečite vozlanje.

 

Miniaturni pudelj je energičen in ljubezniv pes, ki zelo rad ugaja svojemu lastniku. Je zelo inteligenten in hitro učljiv. Prav zaradi tega se želi učiti vedno novih trikov. Potrebuje veliko druženja z lastnikom zato je primeren za starejše, ki so večino časa doma. Njegova hipoalergena le malo izpada in zahteva dnevno krtačenje ter redno striženje.

 

Mops je energičen in vesel pes, ki vas bo zabaval ure in ure. Je zelo ljubezniv, vdan in želi biti vključen v vsa družinska opravila. Primeren je za življenje v stanovanju, saj ne potrebuje veliko gibanja in zelo rad poležava na kavču. Potrebuje dnevno krtačenje v času, ko menjava dlako ter kopanje po potrebi. Nekoliko več pozornosti je potrebno posvetiti njegovim obraznim gubam, da preprečite vnetje.

 

Shih tzu je prijazen in nežen pes, ki se zelo rad igra in teka po stanovanju. Ne potrebuje veliko gibanja, zahteva pa ogromno pozornosti in druženja z lastnikom. Zelo rad se stisne k lastniku in zaspi v njegovem naročju. Pogosto ga spremlja na vsakem njegovem koraku. Primeren je za življenje v stanovanju. Njegova dlaka ne izpada, zahteva pa redno krtačenje, da preprečite vozlanje.

 

Yorksihe terier je majhen in lahek psiček, ki vedno opozori na prihod tujca. Zelo rad je v družbi svojega lastnika, ki mu je tudi zelo vdan. Primeren je za življenje v stanovanju. Dnevno bo zanj dovolj že kratek sprehod in igranje z igračami po stanovanju. Njegova dolga dlaka zahteva redno krtačenje, da preprečite izpadanje in vozlanje dlake.  

Pustite komentar