Debelost pri psih

Avtor Ines86 11/09/2015 0 Komentar(ji) Zanimivo o psih,

Prekomerno težka je že četrtina psov. Je tudi vaš psiček debelušen?

 

Problematika debelih psov je v porastu. Ocenjujejo, da je prekomerno težka že četrtina psov. Ali se tudi vaš ljubljenček bori z debelostjo, čisto enostavno preverite. Psu s primerno težo z lahkoto otipate rebra. Kadar so rebra tudi vidna to pomeni, da je pes presuh. Če pa reber ne zatipate je vaš pes predebel. Poglavitni razlog za prekomerno težo pri psih je neprimerna hrana in neprimerno odmerjanje le te. Poleg teh se razlogi skrivajo še drugje.

Prekomerni teži lahko botrujejo mnogi razlogi. Med najpogostejšimi so slabe prehranjevalne navade. Psi so hranjeni z nekvalitetno hrano za pse, veliko priboljški in s človeško hrano. Vse to vodi v previsoko težo psa. Drugi razlogi so še bolezni, sterilizacija in kastracija, starost in dedna nagnjenost. V nadaljevanju vam predstavljamo te razloge nekoliko podrobneje.

 

Slabe prehranjevalne navade

 

Najpogostejši vzrok debelosti pri psih so nezdrave prehranjevalne navade. To pomeni, da pes uživa visoko kalorično hrano, veliko priboljškov in ostanke človeške hrane. Prekomerna teža je posledica vnašanja več energije kot jo pes porabi.

Previsoka teža zvišuje možnost za srčne bolezni. Najpogosteje se pojavi povišan krvni tlak, ki lahko vodi v zastoj srca. Psi z oslabljenim imunskim sistemom so bolj dovzetni tudi za nalezljive bolezni. Zdravljenje je v tem primeru dolgotrajnejše in pogosto neuspešno. Simptomi previsoke teže so oteženo dihanje, povečana proizvodnja maščobe na koži in dlaki, zaprtje, vročinska netoleranca ter oslabljen imunski sistem.

Pretežki psi imajo težave z gibanjem. Že majhen napor jim lahko predstavlja velik problem. Pojavljati se začnejo spremembe na gibalih in hrbtenici. Najpogostejši bolezni sta artritis in displazija kolkov. Pogoste so še težave s koleni.

Posledica debelosti je lahko tudi sladkorna bolezen. Telo pretežkega psa porabi več inzulina in ga zato ne zmore proizvajati dovolj. Posledica je nepravilno delovanje slinavke in pojav sladkorne bolezni.  

 

Debelost in bolezni

 

Zelo pomembno je, da pred spremembo prehranjevalnih navad, psa peljete k veterinarju. Debelost je lahko posledica bolezni, predvsem težav s ščitnico, nepravilnega delovanja nadledvične žleze in slinavke. Veterinar bo te bolezni ovrgel ali potrdil in predstavil primerno zdravljenje ali hujšanje.

 

Sterilizacija in kastracija

 

Pri sterilizaciji in kastraciji se v krvni obtok prenehajo izločati spolni hormoni. To povzroči upočasnitev metabolizma in zviša možnost za debelost pri psih. Posledično se spremenijo tudi prehranjevalne navade psov. Psi lahko pojejo celo do 3x več, kot pred posegom. Spremembe v koncentraciji spolnih hormonov vplivajo na center za sitost ter hormonalno regulacijo zaužitih snovi.   

 

Težave v starosti

 

Psi so z leti vedno manj aktivni. S staranjem upada mišična masa, kar vodi v zmanjšanje potreb po energiji. Da preprečite prekomerno vnašanje nepotrebnih kalorij je potrebno psu prilagoditi prehrano. Izbirajte kvalitetno hrano za pse, ki je prilagojena starejšim psom. Z zmanjševanjem mišične mase zmanjšujete tudi količino zaužite hrane.  

 

Boj proti debelosti

 

Prvi korak v boju proti prekomerni teži je pravilna prehrana. Hrana za pse mora biti kakovostna in uravnotežena z manjšo kalorično vrednostjo. Pomembno je, da hrana vsebuje čim več beljakovin in čim manj ogljikovih hidratov. Poskušajte se popolnoma izogniti raznim priboljškom. Če brez njih nikakor ne gre, izbirajte manj kalorične. Glede same diete se posvetujte z veterinarjem. Najpomembnejše je, da se zastavljenega načrta držite. Za spremljanje rezultatov psa tedensko tehtajte.

Poleg pravilne prehrane morate psu omogočiti veliko gibanja. Če aktivnega življenja ni vajen ga v gibanje uvajajte postopno oziroma aktivnosti prilagodite njegovi kondiciji. Sprehodi naj bodo razgibani, saj boste psa skozi igro lažje zamotili in mu tako omogočili potrebno gibanje.

Na koncu je potrebno poudariti, da z želeno izgubo teže, težave še niste odpravili. Ponovno sestavite dietni načrt s katerim boste primerno težo psa ohranjali. Tudi na tem mestu se po nasvet odpravite k veterinarju. Z dobro organizacijo boste preprečili ponoven pojav prekomerne teže.

 

Dedna nagnjenost k debelosti

 

Vsi psi so lahko prekomerno težki, vendar poznamo pasme, ki so že dedno bolj nagnjene k debelosti. Te pasme so:

• angleški buldog,

• baset,

• beagel,

• bernardinec,

• cavalier king Charles španjel,

• čivava,

• francosti buldog,

• jazbečar,

• koker španjel,

• labradorec,

• mops,

• novofundlandec,

• rottweiler,

• škotski terier,

• zlati prinašalec in

• zahodnovišavski terier.

Pustite komentar