Dalmatinec

30/07/2015 0 Komentar(ji) Pasme psov,
dalmatinec7
dalmatinec1

 

Značilnosti pasme dalmatinec

Država izvora: Hrvaška.
Višina: samec 56 – 62 cm, samica 54 – 60 cm.
Teža: 25 – 35 kg.
Barva: bela z značilnimi črnimi ali rjavimi (jetrnimi) pikami.
Dlaka: kratka, gosta, gladka in svetleča. Relativno nezahtevna za vzdrževanje, saj potrebuje le dnevno krtačenje. Kopamo ga po potrebi oziroma, ko je resnično umazan.
Skupina: VI. FCI skupina, sekcija 3, standard št. 153.
Leglo: 6 – 13 mladičev.
Življenjska doba: 12 – 15 let.
Pogoste bolezni: alergije na hrano, ledvični kamni in kamni v sečnem mehurju, gluhost, displazija kolkov, problemi s kožo in dlako
Življenjski prostor: najbolj bo vesel ograjenega vrta in prostor za spanje v notranjih bivalnih prostorih. Je občutljiv na nizke temperature zato ni primeren za bivanje v pesjaku.
Pogosta imena za dalmatinca: Sora, Abi, Pongo, Apollo, Jagger, Issa, Klip, Bobby, Jinx, Bela, Lili, Lola in Kleo.

Karakter: prijazen, inteligenten in družaben pes.
Inteligenca: zelo inteligenten.
Učljivost: zelo visoka, vendar potrebuje vztrajno in dosledno vzgojo, saj je zelo samosvoj.
Čuvaj: ni najboljši, vendar pa opozori pred neznanci.
Otroci: primeren za večje otroke, saj lahko manjše v navdušenju nehote podre ali udari z repom. Otroke sicer obožujejo.
Kot prvi pes: ne priporočamo, za izkušene lastnike.
Znani dalmatinci: najbolj znani so sigurno dalmatinci iz knjige, in kasneje po njej posnetem filmu 101 Dalmatinec. Priljubljeni so tudi med znanimi osebnostmi. Dalmatinca sta med drugimi imela Pablo Picasso in George Washington.
Znimivosti o dalmatincih: dalmatinci se skotijo popolnoma beli. Šele po tednu ali dveh dobijo prve pike. Kadar so veseli se smejijo. Zaradi izjemnega spomina in učljivosti so pogosto nastopali v cirkusih. Znan je tudi kot odličen lovec na podgane.

 

O pasmi dalmatinec

Izvor dalmatinca še ni povsem jasen. Strokovnjaki se strinjajo, da gre za staro pasmo, vendar o njegovem izvoru obstaja kar nekaj teorij. Upodobitve dalmatincev so se pojavljale že na egiptovskih reliefih in grških freskah. Med 15. in 18. stoletjem so ga imenovali bengalski pes, kar bi lahko nakazovalo, da izvira iz Indije. Razni zapisi uvrščajo njegov izvor tudi na Mediteran. Šved Carl Von Linne je bil prepričan, da izvira iz Dalmacije, kjer naj bi ga uporabljali kot vojaškega psa. Prav on ga je poimenoval dalmatinec. Skozi zgodovino se je dokazal kot dober delovni pes, danes ga pa poznamo predvsem v vlogi hišnega ljubljenčka.

Dalmatinec je po značaju prijazen, inteligenten in družaben pes. Svojemu lastniku je vdan in uživa v njegovi družbi. Je pes, ki zahteva ogromno vašega časa in pozornosti. Ima močno izražen lovski nagon in je znan kot odličen lovec na podgane. Ne mara samote, zato lahko ob dolgčasu začne uničevati stvari. Na tak način želi pritegniti vašo pozornost. Zelo dobro se razume z drugimi živalmi, še posebej s konji. To izvira iz časov, ko so bili spremljevalci poštnih kočij, ki so jih vlekli konji. S konji so v hlevih pogosto tudi spali.

Znan je po izrednem spominu in si bo vsako grdo ravnanje zelo dobro zapomnil. Za dobro opravljeno delo ga vedno nagradite, za napake pa ga nikar ne kaznujte. Z vzgojo dalmatinca je potrebno začeti zgodaj in jo izvajati dosledno in vztrajno. Je pes, ki se ne bo nikoli popolnoma podredil, zato boste pri vzgoji potrebovali nekoliko domišljije. Tudi, ko bo ukaze osvojil bo vedno premislil ali jih je smiselno izvesti ali ne.

Dalmatinec ima ogromno energije, zato potrebuje veliko gibanja. Zanj pravijo, da je večen mladiček, ki je vedno pripravljen na igro. Če mu ne omogočite dovolj aktivnosti postane nesrečen in težaven. Lahko se zgodi, da se bo na potep odpravil kar sam. Zaradi svoje vzdržljivosti se lahko odpravi tako daleč, da se bo kljub odličnemu vohu izgubil. Odlično se odreže v aktivnostih pri katerih lahko teče in se zabava hkrati.

 

dalmatinec6  

 

Priporočamo kvalitetno hrano za dalmatinca:

Hrana za mladiče: Hrana za pse RONi LB puppy losos in krompir
Akcijska cena na dan (pričakovana teža 20kg, starega 6-12 mesecev) samo: 0,92€/dan  

Najboljša hrana za dalmatinca: Hrana za pse RONi Grain free (Losos s šparglji / Puran in brusnice / Jagnjetina z meto)
Akcijska cena na dan (za 20 kg težkega psa): samo 0.91€ /dan

Alternativna hrana za dalmatinca: Hrana za pse RONi Riba in krompir z Allergy-X
Akcijska cena na dan (za 20 kg težkega psa): samo 1,20€ /dan

Najcenejša hrana za dalmatinca: Hrana za pse RONi Losos in krompir
Akcijska cena na dan (za 20 kg težkega psa): samo 0,81 €/dan

 

Vzreditelji dalmatincev

  • Psarna Panthera Unica
  • Psarna Dalmo Point
dalmatinec4

Pustite komentar