Border Collie

30/07/2015 0 Komentar(ji) Pasme psov,
border-collie5
 

Značilnosti pasme Border collie

Država izvora: Angleško / Škotska meja.
Višina: 51 – 53 cm.
Teža: 16 – 20 kg.
Barva: različne kombinacije z belo barvo, ki pa ne sme prevladovati (črno – bela, rjavo – bela, rdeče – bela, bluemerle in redmerle). Lahko je tudi trobarven (črno – rjavo – bela in rjavo – rdeče – bela).
Dlaka: gosta, srednje dolga ali kratka, s podlanko. Relativno nezahtevna za vzdrževanje, saj je dovolj tedensko krtačenje. Kopanje le po potrebi.
Skupina: I. FCI skupina, sekcija 1, standard št. 297.
Leglo: 4 – 8 mladičev.
Življenjska doba: 12 – 15 let.
Pogoste bolezni: relativno zdrava pasma. Možne so očesne anomalije, displazija kolkov, epilepsija in alergija na bolhe.
Življenjski prostor: najprimernejša bi bila kmetija z velikimi pašniki. Se pa navadi tudi na manjši ograjen vrt ali stanovanje, ob predpostavki, da mu nudite dovolj gibanja.
Pogosta imena za Border Collija: Chaos, Buddy, Persis, Abby, Roxy, Felix, Spike, Niki, Lily, Baby, Alfy, Bela in Pandora.

Karakter: pozoren, buden, miren in inteligenten, izredno živahen.
Inteligenca: nahaja se na 1. mestu najinteligentnejših pasem psov.
Učljivost: zelo visoka, primeren za agility.
Čuvaj: svojo družino pred tujci ščiti, saj ima prirojeno zaščitniško lastnost. Ni pa borben.
Otroci: zaradi živahnosti se ne priporoča za družine z majhnimi otroci. Se pa ob pravilni vzgoji z otroki zelo dobro razume.
Kot prvi pes: ne priporočamo, za izkušene lastnike.
Znani Border Colliji: psička Fly, ki je bila spremljevalka pujska Babe v istoimenskem filmu, Devon v filmu Pasje leto (A Dog Year), border collie igra tudi v filmu Hotel za pse (Hotels for Dogs).
Znimivosti o Border Colliju: ovčarka Chaser velja za najpametnejšo psičko na svetu, saj pozna preko 1000 besed in površno obvlada celo angleško slovnico. Raziskovalci trdijo, da se na besede odziva enako kot majhen otrok. Pozna imena več kot 800 plišastih igračk, 112 žogic in 100 plastičnih igračk. Wiston Cap je Border Collie, ki se je zapisal v zgodovino kot samec, ki je poskrbel za več potomcev, kot kateri koli drug pes. Ocenjujejo, da je vsak predstavnik te pasme v Veliki Britaniji potomec Wiston Capa. Po svetu je odstotek potomstva 13 odstoten.

 

O pasmi Border Collie

Border Collie je relativno mlada pasma ovčarja, ki izvira iz mejnih pokrajin med Anglijo in Škotsko, od koder tudi ime. Kmetovalci so v 19. stoletju tam vzredili ovčarja, ki je prednik modernega Border Collija. Oče vseh borderskih ovčarjev je Old Hemp, ki je začel zganjati ovce že pri starosti 6 tednov. Old Hemp ni pokazal samo naravnega talenta za zganjanje, temveč tudi unikaten stil s katerim je ovce zganjal tišje in manj agresivno v primerjavi z drugimi pasmami. Pri tem pa se ni izgubila učinkovitost zganjanja. Danes je znan predvsem kot družinski pes, ga pa še vedno uporabljajo kot pastirskega psa.

Po karakterju je Border Collie zelo družaben in vdan pes z veliko energije. Zelo se naveže na lastnika in mu sledi vsepovsod. Potrebno se je zavedati, da je to v osnovi delovni pes in ni pretiran ljubitelj ljubkovanja. Do tujcev je nekoliko zadržan. Je zelo inteligenten in zagnan, z veliko željo po ugajanju. Prav zaradi te lastnosti ga uporabljajo kot terapevtskega psa in psa za prepoznavanje približujočih se epileptičnih napadov.

Border Collie je zelo inteligentna pasma in je zato hitro učljiva. Potrebuje zgodnjo dosledno in vztrajno vzgojo ter socializacijo. Šolanje tega ovčarja prijetno, saj naravnost obožuje delo in sodelovanje z lastnikov. Je zelo dovzeten in pogosto celo ve kaj boste od njega zahtevali, še preden mu to poveste. Najbolje se obnese šolanje z nagrajevanjem.

Zanj je značilna visoka vzdržljivost in neverjetna kondicija. Tudi po dolgi in utrujajoči aktivnosti še vedno nima miru. Vedno mora biti v gibanju, zato je zelo pomembno, da njegove potrebe po aktivnostih uresničite. V nasprotnem primeru se bo začel dolgočasiti in se bo sam zaposlil z uničevanjem stvari. Border Collie je dober v opravljanju mnogih nalog. S srcem je najbolj predan zganjanju ovac. Ta njegov nagon je tako močan, da se nekateri lastniki odločajo za nakup ovac, samo da se lahko prepusti tej radosti. Odlično se obnese tudi na vseh pasjih športih, od agility tekmovanj do reševanja in poslušnosti.

 
border-collie4
 

Priporočamo kvalitetno hrano za Border Collija:

Hrana za mladiče: Hrana za pse RONi LB puppy losos in krompir
Akcijska cena na dan (pričakovana teža 20kg, starega 6-12 mesecev) samo: 0,92€/dan  

Najboljša hrana za Border Collija: Hrana za pse RONi Grain free (Losos s šparglji / Puran in brusnice / Jagnjetina z meto)
Akcijska cena na dan (za 20 kg težkega psa): samo 0.91€/dan

Alternativna hrana za Border Collija: Hrana za pse RONi Losos in krompir

Akcijska cena na dan (za 20 kg težkega psa): samo 0,81€/dan

 

Vzreditelji Border Collijev

  • Psarna Seta del Oro
  • Psarna Spiridom
  • Psarna Antreyas Angel
  • Psarna Sopra il cielo
  • Psarna Doggone Jolly’s
  • Psarna Eleath Border Collies
  • Psarna Shadow od Aire
border-collie1

Pustite komentar