Beli švicarski ovčar

30/07/2015 0 Komentar(ji) Pasme psov,
beli-svicarski-ovcar4
 

Značilnosti pasme beli švicarski ovčar

Država izvora: ZDA, Kanada, Nemčija, Švica.
Višina: samec 58 – 66 cm, samica 53 – 61 cm.
Teža: samec 30 – 40 kg, samica 25 – 35 kg.
Barva: bela.
Dlaka: srednje dolga dlaka, ki je relativno zahtevna za vzdrževanje saj je priporočljivo dnevno krtačenje. Kopanje po potrebi, največ 2x letno.
Skupina: I. skupina FCI, sekcija 1, standard št. 347.
Leglo: 5 – 10 mladičev.
Življenjska doba: 12 – 15 let.
Pogoste bolezni: pojavljajo se lahko težave s prebavo, displazija kolkov in komolcev, vnetje roženice in prirojene srčne napake.
Življenjski prostor: primeren za življenje v pesjaku. Prilagodi se tudi na bivanje v notranjih bivalnih prostorih.
Pogosta imena za Parson Russell terierje: Alaska, Fiona, Berlin, Kimba, Lotus, Bela, Ghost, Snow, Fang, Anu in Angel

Karakter: družaben, živahen in temperamenten, ki je zelo rad v družbi ljudi.
Inteligenca: zelo pameten.
Učljivost: zaradi visoke inteligence je hitro učljiv in blesti v poslušanju. Potrebna je pa dosledna in vztrajna vzgoja.
Čuvaj: dober čuvaj, ki opozori na nepričakovan prihod tujca. Več od opozorila pa od njega ne smete pričakovati.
Otroci: dobro se razume z otroki, ki so del njegove družine. Pri tujih otrokih, ki jih ne pozna pa je potrebno biti previden, saj jih lahko vidi kot grožnjo.
Kot prvi pes: ne priporočamo, za izkušene lastnike.
Znani beli švicarski ovčarji: Disneyev junak Bolt, je nastal po inspiraciji belega švicarskega ovčarja. V vlogi najmanjšega volka v leglu nastopa v zelo priljubljeni televizijski nanizanki Igra prestolov (Game of Thrones).
Znimivosti o Parson Russell terierju: zanje je značilno, da so zelo ”zgovorni”. S svojimi lastniki se sporazumevajo z različnimi zvoki.

 

O pasmi beli švicarski ovčar

Predniki belih švicarskih ovčarjev so nemški ovčarji, ki so se skotili beli. Bela barva pri nemških ovčarjih ni bila priljubljena in so jih zato v veliki večini takoj po kotitvi usmrtili. V Ameriki so nekaj teh belih nemških ovčarjev rešili. Enega izmed njih so izvozili v Švico. To je bil pes po imenu Lobo, ki je postal prvi predstavnik te pasme v Evropi. Tam so se odločili za nadaljnjo načrtno vzrejanje teh belih nemških ovčarjev. Nastala je nova pasma beli švicarski ovčar, ki je bila kot nova pasma prvič registrirana v Švici.

Po lastnostih je beli švicarski ovčar skoraj povsem enak nemškemu ovčarju. Je pa nekoliko bolj nežen in občutljiv. Lahko bi rekli, da je manj oster od nemškega ovčarja. Je izjemno inteligentna pasma, ki je zelo navezana na lastnika in mu tudi zvesta. Do tujcev je nekoliko zadržan. Beli švicarski ovčar je zelo hitro učljiv, vendar potrebuje dosledno in vztrajno vzgojo ter zgodnjo socializacijo. Ob dolgčasu lahko začne uničevati stvari, saj ne mara samote. Je odličen družinski pes. Poleg tega se še zelo dobro obnese kot delovni pes. V policiji ga uporabljajo pri reševalnih akcijah ter akcijah za iskanje narkotikov in eksplozivov. Znajdejo se tudi v vlogi psov vodnikov.

Beli švicarski ovčar je energičen pes, ki potrebuje veliko gibanja. Izjemno uživa v teku in aktivnostih, ki od njega zahtevajo uporabo inteligence. Na sprehodih ga morate naučiti, da mora hoditi ob vas ali za vami, saj bo drugače mislil, da je on vodja. Če belemu švicarskemu ovčarju ne omogočite dovolj gibanja se lahko zgodi, da bo preskočil ograjo in se sam podal na potep. Pogosto pa za sproščanje odvečne energije kopa luknje po dvorišču.

Pri pasmi se pogosto kaže agresija pri hranjenju. Tega ga je potrebno odvajati že od mladosti, da se izognete kasnejšim težavam.

 

 beli-svicarski-ovcar3
 

Priporočamo kvalitetno hrano za belega švicarskega ovčarja:

Hrana za mladiče: Hrana za pse RONi LB puppy losos in krompir
Akcijska cena na dan (pričakovana teža 20kg, starega 6-12 mesecev) samo: 0,92€/dan  

 

Hrana za belega švicarskega ovčarja: Hrana za pse RONi Grain free (Losos s šparglji / Puran in brusnice / Jagnjetina z meto)
Akcijska cena na dan (za 20 kg težkega psa): samo 0.91€ /dan

 

Alternativna hrana za belega švicarskega ovčarja: Hrana za pse RONi Losos in krompir
Akcijska cena na dan (za 20 kg težkega psa): samo 0,81 €/dan

 

Vzreditelji belih švicarskih ovčarjev

  • Psarna Slo-white rose
  • Psarna Perun-Branko Pirc s.p.
  • Psarna Stanka Schmidt
  • Psarna Zampa di
  • Psarna Les Trois Baisers
  • Psarna vom Weissen Unterberg
beli-svicarski-ovcar5

Pustite komentar