Tibetanski mastif

Avtor Ines86 16/09/2015 0 Komentar(ji) Pasme psov,

Tibetanski mastif je ena najstarejših pasem. Na Kitajskem so postali pravi statusni simbol in dosegajo vrtoglave cene.  

 

Značilnosti pasme tibetanski mastif

 

Država izvora: Tibet.
Višina samec 65 cm ali več, samica 62 cm ali več.
Teža: samec 60 – 90 kg, samica 55 – 85 kg..
Barva: možne so črna z belo liso na prsih (tudi brez lise), črna s svetlo rjavimi ožigi, kovinsko-modra s svetlimi ožigi (tudi brez ožigov) in zlato-rjava.
Dlaka: srednje dolga, trša, ravna (lahko tudi rahlo valovita) in svetleča, z gosto podlanko. Relativno nezahtevna za vzdrževanje, saj zadostuje krtačenje 1x tedensko in kopanje po potrebi.
Skupina: II. FCI skupina, sekcija 2, standard št. 230.
Leglo: 3 – 10 mladičev.
Življenjska doba: 10 – 14 let.
Pogoste bolezni: relativno zdrava pasma. Možne so displazija kolkov, očesne bolezni in epilepsija.
Življenjski prostor: veliko ograjeno dvorišče. Ni primeren za bivanje v pesjaku.
Pogosta imena za tibetanskega mastifa: Bruno, Max, Rain, Wolf, Twillight, Jada, Sumo, Abe, Tug, Zion, Ash, Pria in Una.

 

Karakter: umirjen, samozavesten in neodvisen pes, ki uživa v družbi ljudi.
Inteligenca: visoka inteligenca.
Učljivost: izpolnjevanje ukazov se mu zdi popolnoma nesmiselno, je pa kljub temu hitro učljiv. Ne mara pa dolgotrajnega učenja.
Čuvaj: izreden čuvaj, še posebej ponoči. Tujcem nazorno pokaže do kod sega njegov teritorij.
Otroci: z otroki je izjemno potrpežljiv.
Kot prvi pes: ne priporočamo, za izkušene lastnike.
Znani tibetanski mastifi: pes po imenu Hong Dong, ki ga je pred časom kupil ugleden kitajski poslovnež za vrtoglavih milijon evrov. Hong Dong je odraščal ob najboljši govedini, perutnini, školjkah in drugih morskih specialitetah.
Zanimivosti o samojedu: prva predstavnica te pasme je prišla v Slovenijo šele leta 1995. Tibetanci verjamejo, da imajo tibetanski mastifi duše menihov in nun, ki niso bili dovolj dobri, da bi se reinkarnirali v ljudi. Ti psi imajo izjemno močne dlesni in zobe s katerimi lahko pregriznejo skozi železno verigo.

 

O pasmi tibetanski mastif

 

Tibetanski mastif je ena najstarejših pasem psov. Že Aristotel je pisal o mogočnih psih iz Tibeta, ki so tako veliki in močni, kot da sta jih zaplodila lev in tigrica. Tudi Marco Polo jih je opisoval kot pse velikosti oslov in z levji glasom. Njihov lajež je rahlo hripav, globok in zelo močan. Tibetanci te pse imenujejo do-khyi, kar pomeni priklenjeni pes. V Evropi so se začeli pojavljati v sredini 19. stoletja., bolj znani pa so postali šele pred 2 desetletjema.

Tibetanski mastif je umirjen, samozavesten in neodvisen pes, ki uživa v družbi ljudi. Kljub njegovi velikosti je ljubezniv in prijazen družinski pes. Na svoje lastnike se zelo naveže. Prijazen in toleranten je tudi do drugih hišnih ljubljenčkov. Potrebuje stalen stik z ljudmi in ne prenaša dobro samote, zato ni primeren za bivanje v pesjaku. Za pesjak ni primeren tudi, ker ne mara omejenosti. Psi, ki jih zaprejo v pesjake si velikokrat na ograji polomijo zobe, pogrizejo pasjo utico in razvijejo vedenjske težave.

Psi se razvijajo zelo dolgo in svojo odraslo dobo dosežejo pri 4. ali 5. letu starosti. Takrat dosežejo svojo končno velikost in moč. Že v mladosti začnite z dosledno in potrpežljivo vzgojo in socializacijo, saj so tibetanski mastifi precej samosvoji. Izpolnjevanje ukazov se jim zdi popolnoma nesmiselno, zato morate na tega psa gledati kot na enakopravnega družabnika. Podredil se vam ne bo nikoli. Uči se hitro, ne mara pa dolgotrajnega učenja. Potrebuje redne dnevne aktivnosti, saj začne v nasprotnem primeru, zaradi dolgčasa, uničevati stvari.

Na Kitajskem so s to pasmo popolnoma obsedeni. Med seboj že skorajda tekmujejo, kdo bo zanj odštel višjo vsoto denarja. Zaradi te obsedenosti so pasmo začeli oblikovati po svoje. Rejci na pasjih farmah pse redijo po okusu Kitajskih bogatašev. Psi so vedno večji, s preveč viseče kože na glavi, neskladni, pretežki in brez tipičnega gibanja. To več niso tipični predstavniki pasme tibetanski mastif. Vprašljivo je tudi njihovo zdravstveno stanje.

 

Priporočamo kvalitetno hrano za tibetanskega mastifa

 

Hrana za mladiče: Hrana za pse RONi LB puppy losos in krompir
Akcijska cena na dan (za 20 kg težkega psa): samo 0,81 €/dan

 

Najboljša hrana za tibetanskega mastifa: Hrana za pse RONi Grain free (Losos s šparglji / Puran in brusnice / Jagnjetina z meto)
Akcijska cena na dan (za 20 kg težkega psa): samo 0.91€ /dan

 

Alternativna hrana za tibetanskega mastifa: Hrana za pse RONi Losos in krompir
Akcijska cena na dan (za 20 kg težkega psa): samo 0,81 €/dan

 

Vzreditelji tibetanskih mastifov

 

  • Psarna Bučnovaška
  • Psarna Kabita

Pustite komentar