Samojed

Avtor Ines86 16/09/2015 0 Komentar(ji) Pasme psov,

Samojed je izjemno prijazen, nežen in ljubezniv pes z neprestanim nasmeškom na obrazu.  

 

Značilnosti pasme samojed

 

Država izvora: Sibirija.
Višina: samec 54 – 60 cm, samica 50 – 56 cm.
Teža: 20 – 30 kg.
Barva: bela.
Dlaka: gosta, daljša, trda in ravna z gosto in mehko podlanko. Relativno nezahtevna za vzdrževanje, saj je dovolj tedensko krtačenje in kopanje po potrebi.
Skupina: V. FCI skupina, sekcija 1, standard št. 212.
Leglo: 4 – 6 mladičev.
Življenjska doba: 12 – 14 let.
Pogoste bolezni: relativno zdrava pasma. Možne so displazija kolkov, bolezni oči in sladkorna bolezen.
Življenjski prostor: stanovanje ali ograjen vrt. Lahko biva tudi v pesjaku, vendar to ni priporočljivo, saj ne mara samote.
Pogosta imena za samojeda: Anaya, Knut, Mia, Bella, Sammy, Alaska, Fluffy, Cotton, Lady, Ghost, Pearl in Sam.
Učljivost: hitro učljiv, vendar potrebuje dosledno vzgojo, saj je precej samosvoj.

 

Karakter: prijazen, nežen, lojalen in ljubezniv pes, ki se zelo naveže na svojo družino.
Inteligenca: zelo inteligenten.
Čuvaj: ni najboljši, saj ima rad vse ljudi.
Otroci: otroke ima zelo rad. Z njimi se rad igra in ni pretirano občutljiv, če bi ga otrok morda nekoliko bolj grobo prijel.
Kot prvi pes: ne priporočamo, za izkušene lastnike.
Znani samojedi: Etah je bil kot vodilni pes v Roald Amundsenovi vpregi, leta 1991 prvo živo bitje, ki je stopilo na južni pol. Kevin je prikupen mladiček, ki ga lahko vidite v filmu Snubitev (The Proposal).
Zanimivosti o samojedu: samojedi spadajo med 14 najstarejših pasem psov. Zanimivo je njihovo lajanje, ki ima specifično visoko intonacijo in zna biti zelo moteče. Samojed je pes, za katerega se zdi, da se ves čas smeji. Ti psi so brez značilnega pasjega vonja, tudi kadar so mokri.

 

O pasmi samojed

 

Samojed je zelo stara pasma psov, ki izvira iz Sibirije. Ime so dobili po nomadskih ljudstvih Samojedi, s katerimi živijo še danes. V preteklosti so jih uporabljali kot vlečne, lovske pse in pse čuvaje. Marsikje še danes opravljajo te naloge. Ponoči so spali z lastniki in jih greli. Uporabljali so jih tudi v vpregah pri raziskovanju Arktike in Antarktike. Kot vodilni pes v Amundsenovi vpregi je bil samojed prvo živo bitje, ki je stopilo na južni pol. V 18. stoletju so jih pripeljali v Anglijo, od koder so se razširili po vsem svetu.

Samojed je prijazen, nežen in zelo ljubezniv pes, ki uživa v družbi ljudi. Je zelo lojalen pes in se na svojo družno močno naveže. Ne mara samote, zato lahko osamljenost povzroči depresijo, prekomerno lajanje in destruktivno grizenje. Ne želi biti podrejen, temveč enakopraven član družine. Spremljal vas bo pri vsakem opravilu in vas ob tem vzpodbujal in zabaval.

Ta pasma je zelo inteligentna in hitro učljiva. Je pa samojed precej samosvoj, zato je potrebna vztrajna in dosledna vzgoja že od malega. Zelo so dovzetni za pozitivno motivacijo in nagrajevanje. Šolanje ne sme biti monotono, saj se hitro naveličajo. Pomembno je, da se pes pri vzgoji in šolanju zabava. Tako vam bo z veseljem prisluhnil.

Samojed je energičen in aktiven pes, ki potrebuje ogromno gibanja. Primerni so dolgi sprehodi hitrejšega tempa ali pa tek. Zelo bo vesel, če mu boste omogočili vleko česa. Dobro se razume tudi z drugimi psi, manjše živali pa lahko zanj predstavljaj plen, ki ga želi uloviti. Zaradi lovskega nagona ga je priporočljivo med sprehodom vedno imeti na povodcu. Njihova svetla in gosta dlaka jih ščiti pred soncem, vendar jim vseeno zagotovite senco v vročih poletnih dneh.

 

Priporočamo kvalitetno hrano za samojeda

 

Hrana za mladiče: Hrana za pse RONi LB puppy losos in krompir
Akcijska cena na dan (pričakovana teža 20kg, starega 6-12 mesecev) samo: 0,92€/dan

 

Najboljša hrana za samojeda: Hrana za pse RONi Grain free (Losos s šparglji / Puran in brusnice / Jagnjetina z meto)
Akcijska cena na dan (za 20 kg težkega psa): samo 0.91€ /dan

 

Alternativna hrana za samojeda: Hrana za pse RONi Losos in krompir
Akcijska cena na dan (za 20 kg težkega psa): samo 0,81 €/dan

 

Vzreditelji samojedov

  • Psarna Blanja Polar
  • Psarna Iceberg Queen

 

Pustite komentar