Saluki ali perzijski hrt

Avtor Ines86 15/09/2015 0 Komentar(ji) Pasme psov,

Saluki je najstarejša pasma psov. Je pameten, prijazen in aktiven pes z močnim lovskim nagonom.

 

Značilnosti pasme saluki

 

Država izvora: Srednji vzhod.
Višina: 58 – 71 cm.
Teža: 18 – 27 kg.
Barva: vse barve (bela, srebrna, rdeča, zlata, rjava, krem, čokoladna in črna) in kombinacije (črno-srebrna, črno-rdeča, čokoladno-rdeča in črno-belo-rdeča).
Dlaka: kratka, gladka in svilnata. Relativno nezahtevna za vzdrževanje. Le daljša dlaka na ušesih in repu zahteva redno krtačenje.
Skupina: X. FCI skupina, sekcija 1, standard št. 269.
Leglo: 5 – 7 mladičev.
Življenjska doba: 12 – 14 let.
Pogoste bolezni: relativno zdrava pasma. Možne so prirojene bolezni oči in rakasta obolenja.
Življenjski prostor: najbolj bo vesel velikega ograjenega dvorišča. Navadi se tudi na življenje v stanovanju, vendar le če mu nudite dovolj fizične in umske aktivnosti.
Pogosta imena za salukija: Lola, Bandit, Sparky, Koko, Smokey, Juno, Sassy, Apolo, Cain, Rusty, Maggie in Baby.

 

Karakter: inteligenten, prijazen pes, ki se izredno naveže na družino. V naravi je vedno in povsod lovec. Je tudi odličen pes spremljevalec.
Inteligenca: zelo inteligenten pes.
Učljivost: potrebna je vztrajna in dosledna vzgoja, saj zna biti precej trmast.
Čuvaj: ni dober čuvaj.
Otroci: z otroki se razume, vendar morajo spoštovati njegovo zasebnost. Previdnost je potrebna pri zelo majhnih otrocih, saj ne mara grobosti.
Kot prvi pes: ne priporočamo, za izkušene lastnike.
Znani salukiji: perzijski hrt je maskota športnega oddelka univerze Carbondale v južnem Illinoisu.
Zanimivosti o salukiju: zaradi lovskega nagona ni primeren za življenje z drugimi živalmi. Še ob tako dobri vzgoji je velika verjetnost, da jih bo lovil in preganjal.

 

O pasmi saluki

 

Saluki ali perzijski hrt se smatra za najstarejšo pasmo psa. Raziskovalci so potrdili, da se je prvi odcepil od volka in se začel razvijati kot samostojna pasma. Bil je lovski pes, ki so ga Beduinska plemena uporabljala za lov na gazele, šakale in zajce. Za zaščito njihovih blazinic pred žgočim puščavskim peskom, so jih nosili na kamelah. V zgodovini je veljal za svetega psa. Egipčani so jih mumificirali in pokopali skupaj s faraoni v grobnice. Muslimani pa so verjeli, da so poslani od Alaha.

Perzijski hrt je inteligenten, prijazen in občutljiv pes, ki se zelo naveže na družino. Umirjenost kaže znotraj doma, zunaj pa pokaže svojo aktivnost. Ima močan lovski nagon zato bo prostoživeče živali preganjal. Tega ga je treba začeti odvajati že v mladosti.

Priporočljiva je zgodnja socializacija in dosledno ter vztrajno šolanje, saj znajo biti trmasti. Dovzetni so za nežno in strpno vzgojo, brez grobost. Najprimernejša je takšna, ki temelji na pohvalah in nagrajevanju. Hiša z ograjenim vrtom bo zanj najbolj primerna, vendar moramo paziti, da bo ograja dovolj visoka, saj jo v nasprotnem primeru preskočijo. Prilagodijo se tudi življenju v stanovanju, vendar je v tem primeru še toliko bolj potrebna redna fizična in umska aktivnost.

Za sproščanje njegove energije ga lahko peljete na dirke, saj je izjemen dirkač, ki doseže hitrost do 68 kilometrov na uro. Poleg tega je zelo vzdržljiv, saj lahko teče do 8 kilometrov daleč. To je pes, ki potrebuje veliko aktivnosti in prostora za tek, da raztegne svoje dolge noge. Na sprehodu ga imejte na povodcu, saj ga boste le s težavo ujeli, če se bo zapodil za kakšno živaljo.

Koža perzijskega hrta je precej občutljiva. Posebej morate biti pozorni na soncu, saj so dovzetni za opekline. Pazljivost je potrebna tudi pri prehranjevanju, saj je to neješča pasma. Hitro lahko pride do prenizke telesne teže. Zaradi nizke telesne maščobe mu morate nuditi primerno ležišče, ki naj bo mehko in udobno.

 

Priporočamo kvalitetno hrano za salukija

 

Hrana za mladiče: Hrana za pse RONi LB puppy losos in krompir

Akcijska cena na dan (pričakovana teža 20kg, starega 6-12 mesecev) samo: 0,92€/dan  

 

Najboljša hrana za salukija: Hrana za pse RONi Grain free (Losos s šparglji / Puran in brusnice / Jagnjetina z meto)

Akcijska cena na dan (za 20 kg težkega psa): samo 0.91€ /dan

 

Alternativna hrana za salukija: Hrana za pse RONi Losos in krompir
Akcijska cena na dan (za 20 kg težkega psa): samo 0,81 €/dan

 

Vzreditelji salukijev ali perzijskih hrtov

  • Psarna Edisova
  • Psarna Izolska
  • Psarna Qom

Pustite komentar