Psi z najboljšim vohom

Avtor Ines86 15/09/2015 0 Komentar(ji) Pasme psov,

Pes z najboljšim vohom ima tako izjemne sposobnosti, da so njegovi izsledki uradno priznani celo na sodišču.

 

Psi se po smrčkih ne razlikujejo samo vizualno, temveč se razlikujejo tudi njihove sposobnosti voha. Psi z daljšimi smrčki načeloma vonjajo bolje od tistih s kratkimi. Vendar pa tudi psi z najslabšim vohom, vonjajo veliko bolje od ljudi. Za primerjavo lahko povemo, da imamo ljudje okrog 5 milijonov vohalnih receptorjev, medtem, ko jim imajo psi med 125 in 300 milijoni. Pes je sposoben zaznati eno žličko sladkorja v količini vode, s katero bi lahko napolnili dva olimpijska bazena. S tem primerom si morda lažje predstavljate, kako dober je pasji voh.  

 

Pasme psov z najboljšim vohom

 

Pes Sv. Huberta (bloodhound) je ena najstarejših pasem, ki so jo uporabljali za lov in sledenje. Ime bloodhound je dobil po izjemnem sledenju ranjenih živali. Danes ga pogosto vidimo v vlogi policijskega psa ali psa za iskanje pogrešanih oseb. Pri delu je tako zanesljiv, da so njegove najdbe oziroma dokazi priznani na sodišču. V njegovem nosu se nahaja 300 milijonov vohalnih receptorjev. Odličen je tako pri sledenju po zraku, kot po tleh.

Baset je z nizkim telesom in dolgimi ušesi izjemen sledni pes. Pri tem mu pomaga tudi njegova ohlapna koža pod brado, ki pomaga ujeti vonj in mu tako olajša sledenje. V 15. stoletju so ga uporabljali za lov na nizko divjad v grmičastih predelih. Še danes je posebej cenjen med francoskimi lovci. Zanimiv je njegov dolg in raven rep z belo konico, ki lovcem služi kot nekakšna zastavica, da psa najdejo med grmičevjem.

Beagle je najmanjši med lovskimi psi. V preteklosti so ga uporabljali za lov na zajce. Danes pa da lahko vidite v vlogi policijskega psa za iskanje ukradenih predmetov, eksplozivov in drog. Prepozna lahko okrog 50 različnih vonjav. Pogosto ga uporabljajo tudi pri preverjanju prtljage na letališčih. V Ameriki ga na letališčih uporabljajo predvsem za odkrivanje vnosa prepovedane hrane v državo.

Nemški ovčar ima 225 milijonov receptorjev za voh. Znan je po njegovem sledenju v zraku. Pri sledenju raje, kot tla, ovohava zrak in tako sledi vonju. V preteklosti so ga uporabljali za zganjanje živine in varovanje posesti. Nemški ovčar je zaradi dobrega voha in mirne narave izjemen delovni pes. Danes ga lahko vidimo v vlogi policijskega, vojaškega in reševalnega psa ter psa za iskanje pogrešanih oseb, drog in eksploziva.

Labradorec je v preteklosti lovcem prinašal ustreljene ptice, ribičem pa pomagal pri lovljenju rib in vlečenju manjših ribiških čolnov. Poleg tega še je iz vode pomagal vleči ribiške mreže. Danes je zaradi njegovega dobrega voha uporabljen na mnogih področjih. Videvamo ga v vlogi policijskega psa, reševalnega psa in psa za iskanje strupov, drog, eksplozivov in pogrešanih ljudi. Dober je tudi v iskanju tartufov.

Belgijski ovčar Malinois je v preteklosti zganjal živino. Danes se ga v veliko državah vzreja predvsem kot delovnega psa. Videvamo ga v vlogi policijskega, vojaškega psa in psa reševalca. Najbolj je znan po sposobnosti odkrivanja eksplozivov, raka prostate in iztrebkov gepardov. Zanimivo je, da jih ameriška vojska te pse, zaradi izjemnih sposobnostih uporablja tudi v mornarici. Tam jih med drugim trenirajo tudi za skoke s padalom v tandemu ali pa samostojno, če skačejo v vodo.

Angleški špringer španjel je stara pasma, ki je bila že v renesansi zelo priljubljena med lovci. Uporabljali so ga predvsem za lov na pernato divjad. V 20. stoletju so začeli vzrejo deliti na lovske in razstavne pse. Razstavni so skoraj popolnoma izgubili lovski nagon. Lovski so še danes spremljevalci lovcev. Poleg lova jih trenirajo še za odkrivanje eksplozivov, drog, čebeljih panjev, ponarejenega denarja in človeških ostankov.

Rakunar je stara pasma, ki so jo v preteklosti uporabljali predvsem za lov na rakune, medvede in jelene. Še dandanes je znan predvsem kot lovski pes. Je pasma psa, ki se pojavlja v mnogih različicah (angleški, črno čreslasti, redbonov, modropikasti, plott in treeing walker). Vsem je skupna izjemna sposobnost voha. Razlikujejo se po tehnikah sledenja, saj so eni izjemni pri sledenju svežih sledi, drugi pa pri starih.

Nemški kratkodlaki ptičar je vsestransko uporaben lovski pes, znan po izjemnem sledenju sledi na tleh. Njegov voh mu pomaga, da najde katerokoli žival, od ptic in majhnih živali do divjih svinj in jelenov. Zanimivo je, da ta pes sodeluje z lovcem pred strelom in po njem. Primeren je tudi za lov na suhih terenih in v vodi. Skozi čas je ostal predvsem lovski pes. Med lovci velja za najboljšega lovskega psa.

Angleški ptičar (pointer) je bil že v 16. stoletju znan po izjemnem lovu na zajce in ptice. Ime pointer je dobil po drži, ki jo zavzame v trenutku, ko opazi plen. Priljubljenost med lovci so ohranili vse do danes. Vedno več pa jih videvamo tudi v vlogi družinskega psa. Za razliko od nemškega kratkodlakega ptičarja je znan po sledenju v zraku. Zelo dober je v iskanju ulovljenih ptic. Pravijo, da ima najboljši voh med ptičarji. 

Pustite komentar