Pasja govorica

Avtor Ines86 23/09/2015 0 Komentar(ji) Zanimivo o psih,

A veste kaj pomenijo povešen rep ali pa povešena in nazaj obrnjena ušesa?

 

Tako ko ljudje sporočamo z besedami, psi sporočajo z govorico telesa. Na tak način se sporazumevajo tudi med seboj. Da bi psa bolje razumeli se osredotočite predvsem na opazovanje njegove obrazne mimike, poze telesa in ušes. Pri ušesih je malo težje točno določiti, saj imajo različne pasme različna ušesa. Velja pa splošno pravilo, da je pes sproščen če so tudi ušesa sproščena in v naravni legi. Kadar pa je pes napet ali pod stresom se položaj ušes spremeni.

 

Sproščeni psi

 

Sproščenega psa prepoznate po sproščeni pozi telesa. Ušesa so dvignjena. Rep je povešen in sproščen. Pes na tleh stoji s celimi tačkami, gobček ima rahlo odprt in iz njega visi jezik.

 

Psi, ki preverjajo kaj se dogaja v okolici

 

Pes, ki preverja okolico ima rep privzdignjen vodoravno s telesom, lahko ga nekoliko premika levo in desno. Ušesa ima dvignjena in obrnjena naprej. Oči široko odprte in zaprt gobček. S sprednjimi tačkami stoji na prstih in je s celotnim telesom nekoliko nagnjen naprej.

Pes zavzame to pozo kadar opazi, da se v okolici dogaja nekaj neznanega oziroma novega. S tem sporoča, da je opazil da se nekaj dogaja, ocenjuje situacijo in je v pripravljenosti, če bi bilo potrebno ukrepati.  

 

Agresivni psi

 

Rep agresivnega psa je tog in privzdignjen visoko nad telo ter rahlo vibrira. Ušesa so privzdignjena, obrnjena naprej in nekoliko navzven. Gobček ima naguban in odprt. Kaže zobe in dlesni. Telo je rahlo nagnjeno naprej, vendar s tacami stoji trdno na tleh. Sprednje tace so toge. Na hrbtu ima naježene dlake.

S to pozo pes izraža svojo dominantnost in samozavest. S tem drugim psom pokaže, da bo v primeru provokacije ali nevarnosti ukrepal. Pes pa lahko izkazuje agresivnost tudi kadar je prestrašen. V tem primeru ne bo napadel, vendar da jasno vedeti, da se bo v primeru napada branil.

V tem primeru ima pes tog rep, ki je povešen med nogama. Ušesa ima spuščena on obrnjena nazaj. Gobček je naguban in zobje se le nekoliko vidijo. Zenice ima razširjene. S sprednjimi tacami se nagne naprej, tako da je celotno telo spuščeno. Dlake na hrbtu so naježene.  

 

Zaskrbljeni in prestrašeni psi

 

Prestrašenega psa prepoznate po spuščenem repu, s katerim lahko nekoliko maha. Ušesa ima spuščena in obrnjena nazaj. Gobček ima zaprt in stisnjen ali pa se oblizuje. Telo je spuščeno. Eno tačko ima privzdignjeno. Skozi blazinice na tačkah se poti.

Pes s to pozo pes sporoča, da je prestrašen in se je vdal. Sporoča, da je prepoznal dominantnost druge osebe ali psa ter se želi izogniti nadaljnjim konfliktom. Tak pes ne bo napadel ali se branil, temveč se bo umaknil.  

 

Razigrani psi

 

Razigran pes ima visoko privzdignjen rep in ga lahko nežno premika. Ušesa ima privzdignjena. Zenice so razširjene. Gobček ima odprt in iz njega visi jezik. Telo ima v sprednjem delo spuščeno in tačke trdno na tleh.

Pes bo ponavadi v tej pozi le krajši čas, preden se bo zapodil za kakšno igračko ali se podal v tek. Pozo lahko spremlja lajanje ali razigrano napadanje. Na tak način se psi tudi med seboj igrajo in zato to ni znak, da vas želi napasti. S tem položajem vas tudi vabi k igri.  

Pustite komentar