Kastracija in sterilizacija psa

Avtor Ines86 17/09/2015 0 Komentar(ji) Zanimivo o psih,

V Sloveniji je vsako leto zavrženih več kot 4000 psov in mačk. S kastracijo in sterilizacijo lahko znatno pripomorete k zmanjševanju števila zavrženih živali.    

Vsako leto so zavetišča za živali vedno bolj polna. Ponekod se že poslužujejo uspavanja živali, ki jih v določenem času nihče ne posvoji. Vedno več je tudi potepuških psov, ki so na ulici prepuščeni sami sebi. Poleg tega pa se še nenadzorovano razmnožujejo. Vse to se da preprečiti z enostavnim posegom. Kastracija samcev in sterilizacija samic je rutinski poseg s katerim preprečimo neželeno brejost. Močno jo priporočamo vsem lastnikom psov, ki se ne nameravajo ukvarjati z vzrejanjem.

Premnogo lastnikov, ki se za sterilizacijo svojih psic ne odločijo, se po neželeni brejosti izogibajo odgovornostim. Za mladičke ne skrbijo primerno. Še v hujših primerih se poslužujejo nehumanih metod usmrtitev mladičkov. Takšno ravnanje ni samo nehumano, temveč tudi po zakonu prepovedano. Veliko teh mladičkov konča nekje ob cestah, saj jim lastniki psice niso mogli ali hoteli poiskati primernega doma.

Zakon za zaščito živali vam narekuje: ''Skrbnik hišnih živali mora z zagotovitvijo osamitve, kontracepcije, sterilizacije ali kastracije živali preprečiti rojstvo nezaželenih živali.''

V nadaljevanju vam predstavljamo razloge zakaj se odločiti za kastracijo ali sterilizacijo psa. Poleg tega vam bomo še na kratko predstavili sam postopek, možne stranske učinke, primerno starost ter stroške posega.  

Razlogi zakaj kastrirati ali sterilizirati psa

  • Psice bodo živele daljše in bolj zdravo življenje – sterilizacija v veliki meri zmanjša možnost pojav raka na seskih in popolnoma prepreči okužbe in raka maternice, ki so v 50% smrtne. Najboljša je sterilizacija pred prvo gonitvijo.
  • Kastracija prinaša boljše zdravje pri psih – s kastracijo pred prvo gonitvijo preprečite možnost pojava raka na testisih in prostati.
  • Zaščita pred spolno prenosljivimi boleznimi – s kastracijo in sterilizacijo psa zaščitite pred spolno prenosljivimi boleznimi, katerim so izpostavljeni med parjenjem. Med parjenjem so izpostavljeni tudi okužbam z bakterijami, ki lahko vodijo v neprijetna vnetja sečil.
  • Psi se po kastraciji in sterilizaciji več ne bodo gonili – pri psicah prepreči krvavitev, ki se pojavi ob gonitvi, psi pa ne bodo več zavijali in označevali vsakega kotička.
  • Psi ne bodo več imeli želje po pobegih – psi so med gonitvijo pripravljeni narediti marsikaj, da najdejo psico. S kastracijo se boste izognili pobegom in ga tako obvarovali tudi pred nevarnimi cestami ter pretepi z drugimi tekmeci.
  • Psi se bodo lepše obnašali – veliko vedenjskih težav, kot sta agresivnost in potepanje, je povezanih s spolnimi hormoni psov. Psu bo tako tudi prihranjeno stresno obdobje ob času gonitve samic.
  • Kastracija in sterilizacija ne bosta krivi za prekomerno težo psa – za prekomerno težo psa sta kriva neprimerna hrana za pse ter pomanjkanje aktivnosti. Možnost za nekoliko povišano telesno težo psice je, kadar je poseg opravljen v kasnejšem obdobju življenja.
  • Kastracija in sterilizacija sta finančno efektivna – stroški posega bodo veliko nižji, kot zdravljenje morebitnih bolezni povezanih s spolnimi hormoni.
  • S kastracijo in sterilizacijo pripomorete k zmanjševanju neželene populacije psov – zaradi neželenih brejosti psic se veliko mladičkov uspava, saj so zavetišča za živali prepolna. Veliko teh neželenih mladičkov pa konča na cesti, kjer so prepuščeni sami sebi.  

Potek kastracije in sterilizacije

Kastracija in sterilizacija sta kirurška posega, ki se opravita pod splošno anestezijo. Spadata med rutinske posege. Pes mora biti pred posegom 12 ur tešč, da se zmanjša možnost zapletov zaradi anestezije. Po posegu veterinarji rano zaščitijo in psu nadenejo zaščitni ovratnik. Tako se izognejo komplikacijam, ki lahko nastanejo zaradi lizanja rane ali potrganja šivov. Psi gredo po posegu še isti dan domov.

Pri kastraciji samcev gre za kirurško odstranitev testisov iz modnikov. S kastracijo se prepreči izločanje spolnih hormonov in reprodukcijska sposobnost samcev. Veterinar naredi rez na modniku, izvleče moda s semenovodom in jih odstrani. Rano po posegu zašije in šive po 10 – 14 dneh odstrani.

Pri sterilizaciji psic pa gre za poseg v trebušni votlini, kjer se kirurško odstranijo reproduktivni organi psice. Pri spolno nedozorelih psičkah, se kadar ni sprememb na maternici odstranijo samo jajčniki. Pri spolno dozorelih psičkah pa se odstranijo tako jajčniki kot maternica. S sterilizacijo se prepreči izločanje spolnih hormonov in reprodukcijska sposobnost psic. Pri steriliziranih psicah se tudi ne pojavlja navidezna brejost. Veterinar na področju reza pobrije dlako in razkuži kožo. Skoz rez povleče jajčnike, jajcevode in maternico ter jih odstrani. Rano po posegu zašije in šive po 10 – 14 dneh odstrani.  

Primerna starost za poseg

Priporočena starost pri kateri se naj poseg opravi je okrog 6 mesecev. Poseg se lahko opravi že pri 8 tednih in ne vpliva na razvoj psa. Poseg je pa možno opraviti tudi kasneje. Pri starejših psicah je potrebno poseg opraviti 2 do 3 mesece po gonitvi. Če bi sterilizacijo opravili med gonitvijo je nevarnost krvavitev med posegom veliko višja. Tudi sam poseg je težje izvedljiv. Pri starejših samcih omejitev ni. Poseg se lahko opravi kadarkoli želite.

Povejmo še, da psica pred sterilizacijo ne rabi imeti mladičkov. To je le mit, ki nima nikakršne znanstvene osnove. Z zdravstvenega stališča je ravno obratno. Sterilizacija učinkoviteje zmanjša tveganje za pojav določenih obolenj, če je opravljena pred prvo gonitvijo.

Stroški posega

Če so stroški posega glavni razlog, da se za kastracijo ali sterilizacijo psa ne odločite, vedite, da se vsakoletno odvijajo akcije, ki ponujajo posege po polovični ceni. Dolgoročno gledano pa se z enim posegom izognete morebitnih stroškom, ki lahko nastanejo, če se pojavijo bolezni in obolenja povezana s spolnimi hormoni. V obzir vzemite tudi, da breja psica potrebuje hrano prilagojeno njenemu stanju. Tudi mladičke je po kotitvi potrebno hraniti, jih razglistiti in cepiti.  

Neželeni učinki

V manj kot 10 odstotkih se pri steriliziranih psicah, nekaj let po posegu, pojavi inkontinenca urina. Ponavadi pri psicah težjih od 20 kilogramov. Zaradi hormonskih sprememb ne morejo več zadrževati urina, ki jim po kapljicah uhaja iz mehurja. Inkontinenco se da uspešno zdraviti z zdravili. Zelo redko je potreben kirurški poseg.   

Pustite komentar