Kako psi izkazujejo ljubezen?

Avtor Ines86 17/09/2015 0 Komentar(ji) Zanimivo o psih,

Psi so edini v živalskem kraljestvu, ki prepoznajo človeško mimiko obraza.

Psi od lastnikov pričakujejo, da jih bodo nahranili in jih varovali pred nevarnostmi. Pri njih pa iščejo tudi naklonjenost in povezanost. Znanstveniki so našli nove dokaze o socialni in čustveni inteligenci psov. S tem so dobili vpogled v to kako psi sočustvujejo z ljudmi, kako občutijo ljubezen do nas ter zakaj je vez med psom in človekom tako močna. V nadaljevanju vam predstavljamo najpogostejše načine, s katerimi vam psi izkazujejo ljubezen.

Spanje z vami - Vaš pes uživa v spanju ob vas. Psi po naravi niso samotarji in radi spijo ob članih svojega krdela. S spanjem z vami vam kaže, da mu nudite občutek varnosti, pripadnosti in topline. Po mnenju strokovnjakov pes s spanjem z vami pridobiva tudi na samozavesti ter ubogljivosti.

Veselje ob prihodu domov - Pes je vesel, ko pridete domov. To seveda ne pomeni, da mora ob vašem prihodu po vas skakati in vas lizati. Da je vesel vam lahko pokaže že s pozdravom pri vratih in veselim mahanjem z repom. Kadar je pes resnično vesel, bo mahal kar s celotno zadnjico.

Obrazna mimika - Naklonjenost psa lahko prepoznate tudi z opazovanjem njegovega obraza. Japonski znanstveniki so ugotovili, da psi dvignejo obrvi kadar so veseli, da nekoga vidijo. Še posebej izrazito se to kaže na levi obrvi. Če se jim približa tujec je izraz na obrazu veliko manj izrazit.

Gledanje v oči – Eden znanih strokovnjakov za pse pravi, da vas pes z očmi objema, kadar vas gleda naravnost v oči. S pogledom v oči se v njegovem telesu sprošča hormon oksitocin (hormon, ki pomaga psičkam, da se povežejo z njenimi mladički). Z očesnim kontaktom naj bi pes pokazal resnično ljubezen do svojega lastnika.

Sledenje kot senca - Pes vam sledi povsod kamor greste. S tem vam kaže, da želi biti z vami vsepovsod in biti del vaših opravil. S tem kaže, da vam zaupa in se v vaši družbi počuti dobro. Strokovnjaki so ugotovili, da psi v krdelih ne sledijo povsod vodji krdela, temveč članu, ki je najbolj prijazen in mu najbolj zaupajo.

Lizanje obraza - Psi z lizanjem izkazujejo intimnost in se na tak način med seboj zbližujejo. Ko vas pes poliže po obrazu vam pokaže, da vam je naklonjen in podrejen. S tem vam tudi prizna mesto vodje. Poskuša vam še pokazati, da ni nevaren ali pa vas želi le negovati. Lizanje obraza je veliko bolj prisotno pri mladičkih, kot pri odraslih psih.

Skakanje – psi kot mladički ližejo obraz in oči psičke. Na svoje lastnike gledajo kot na svoje starše. Na njih skačejo, ker jim želijo polizati obraz in jim tako izkazati naklonjenost. Psi skačejo tudi na druge ljudi, saj želijo povohati njihov obraz in jih tako pozdraviti. Skakanje je pri psih neželeno vedenje, ki se ga z vzgojo pogosto preprečuje.

Kadar ste bolni so ob vas – Psi zaznajo, da ste bolni, ker so zelo dojemljivi za spremembe v vedenju lastnikov ter s pomočjo njihovega izjemnega voha. V tem obdobju bodo želeli poskrbeti za vas in vas varovati. Dokazano je, da psi pomagajo pri hitrejšem okrevanju, zato se pasji pomoči nikar ne upirajte.

Naslanjanje – psi se naslanjajo na lastnike, da bi jim izkazali naklonjenost ali pa si želijo njihove pozornosti. Psi se na lastnike naslanjajo tudi kadar se želijo počutiti varne. Naslanjanje se lahko izkaže kot nezaželeno pri večjih pasmah, saj lahko lastnika, če je slaboten s tem podrejo. Pazljivost je potrebna tudi pri otrocih.  

Potrebno je poudariti, da ločitvena tesnoba ne izkazuje ljubezen psa do lastnika. To je vedenjska težava, ki jo je potrebno odpraviti. Pes vam mora zaupati dovolj, da ve, da se boste po odhodu vselej domov tudi vrnili.

Pustite komentar