Chow chow

Avtor Ines86 16/09/2015 0 Komentar(ji) Pasme psov,

 

Chow chow ima po kitajski legendi moder jezik, ker mu je bilo dovoljeno ob nastanku sveta lizati drobne delčke modrega neba, ki so padali na tla.

 

Značilnosti pasme chow chow

 

Država izvora: Kitajska.
Višina: samec 48 – 56 cm, samica 46 – 51 cm.
Teža: samec 25 – 32 kg, samica 20 – 27 kg.
Barva: rdeča, modra, črna, krem in jelenje – cimetova.
Dlaka: obstajata dve različici: kratkodlaki (kratka, gosta, ravna in priležna dlaka) in dolgodlaki (bujna, gosta in ravna z gosto in mehko podlanko). Dlaka je relativno zahtevna za vzdrževanje, saj zahteva krtačenje 2-3x tedensko in kopanje po potrebi. V času, ko menjava dlako ga je potrebno krtačiti dnevno, saj izgublja ogromno dlake.
Skupina: V. FCI skupina, sekcija 5, standard št. 205.
Leglo: v povprečju 5 mladičev.
Življenjska doba: 12 – 15 let.
Pogoste bolezni: komolčna in kolčna displazija, povešeni uhlji, pomanjkljivo zobovje, težave s kožo, sladkorna bolezen, siva mrena in avtoimunske bolezni.
Življenjski prostor: bivanje v stanovanju. Za pesjak ni primeren, saj potrebuje bližino ljudi.
Pogosta imena za chow chowa: Simba, Teddy, Leo, Pip, Ary, Ava, Diva, Zina, Ginger, Lily, Pip, Rina, Zeus, Val in Toby.

 

Karakter: miren, neodvisen in zelo inteligenten pes, ki se zelo naveže na lastnika.
Inteligenca: zelo inteligenten.
Učljivost: hitro učljiv, vendar je zelo samosvoj pri izpolnjevanju ukazov.
Čuvaj: dober čuvaj, ki laja le kadar je to resnično potrebno. Na čuvanje gledajo kot na svojo sveto dolžnost in znajo biti precej ostri, če se prikaže tujec kadar lastnikov ni doma.
Otroci: z otroki se dobro razume. Potreben pa je nadzor odrasle osebe, saj ne mara grobosti.
Kot prvi pes: ne priporočamo, za izkušene lastnike.
Znani chow chowi: Jo-Fi je delal družbo Sigmund Freudu. Spremljal ga je tudi na terapijah, saj je menil, da imajo psi poseben čut za ocenjevanje karakterja ljudi. Buckwheat je ljubljenček Janet Jackson. Znana ljubiteljica te pasme je tudi Martha Stewart, ki svoje pse pogosto predstavlja v svoji televizijski oddaji
Zanimivosti o chow chowu: po kitajski legendi ima moder jezik, ker mu je bilo dovoljeno ob nastanku sveta lizati drobne delčke modrega neba, ki so padali na tla pri vsajanju zvezd. Na Kitajskem so chow chowa imenovali Songshi Quan, kar pomeni puhast levji pes.

 

O pasmi chow chow

 

Chow chow je ena najstarejših pasem. Njegova zgodovina sega na Kitajsko, 4000 let v preteklost, ko je bil cenjen kot lovski pes na volkove in leoparde. Poleg tega je bil odličen čuvaj in nepogrešljiv na carskem dvoru, kjer so jih občudovali cesarji. Verjeli so, da so prva primitivna vrsta, ki se je razvila iz volka. Kasneje jih je na Kitajskem doletela kruta usoda, saj so postali hrana in krzno človeku. Takrat so skoraj popolnoma izginili. Pasma se je ponovno začela obujati, ko so jo v 19. stoletju pripeljali v Evropo.

Chow chow je miren, neodvisen in zelo inteligenten pes, ki se na svojega lastnika zelo naveže. Le njemu bo pokazal svojo nežno, ljubečo in navihano plat. Zahteva ogromno pozornosti in naklonjenosti. Je izredno umirjen pes, z visokim pragom tolerance in se konfliktom raje izogne. Kadar prestopite mejo njegove tolerance zna pokazati pravi bes, ki pa izgine takoj, ko se umaknete. Prav zaradi tega je pogosto neopravičeno označen kot popadljiv in nevaren pes.

Kot mladički so zelo živahni in potrebujejo ogromno igre. Z vzgojo in socializacijo začnite takoj, ko malo kepico dlake prinesete domov. Pri vzgoji bodite odločni in vztrajni. Nikakor pa ne bodite pri vzgoji grobi, saj vam chow chow ne bo ostal dolžen in vas bo tudi sam kaznoval. Pri šolanju zna biti precej trmast, zato bo potrebna velika mera iznajdljivosti in intuicije. Je zelo inteligenten pes in hitro dojame kaj od njega želite. Je pa zelo samosvoj in se mu zdi izpolnjevanje določenih ukazov popolnoma nepotrebno.

Kljub lenobnem značaju, potrebuje redno aktivnost. Chow chow je zelo občutljiv na visoke temperature, zato bodite še posebej previdni v poletnih mesecih. Sprehode omejite na zgodnje jutranje ali pozne večerne ure. Tudi čez dan mu morate zagotoviti senčen in hladnejši prostor. Če ne gre drugače je priporočljivo, da si omislite klimo. Na sprehodih ne bodite presenečeni, če se za druge živali in pse ne bo zmenil, saj si ne želi njihove družbe. Do njih zna biti precej vzvišen.  

 

 

Priporočamo kvalitetno hrano za chow chowa

 

Hrana za mladiče: Hrana za pse RONi LB puppy losos in krompir
Akcijska cena na dan (pričakovana teža 20kg, starega 6-12 mesecev) samo: 0,92€/dan  

 

Najboljša hrana za chow chowa: Hrana za pse RONi Grain free (Losos s šparglji / Puran in brusnice / Jagnjetina z meto)
Akcijska cena na dan (za 20 kg težkega psa): samo 0.91€ /dan

 

Alternativna hrana za chow chova: Hrana za pse RONi Losos in krompir
Akcijska cena na dan (za 20 kg težkega psa): samo 0,81 €/dan

 

 

Vzreditelji chow chowov

 

  • Psarna King's Joy
  • Psarna Tanya's Fairyland

Pustite komentar