Cavalier King Charles španjel

Avtor Ines86 15/09/2015 0 Komentar(ji) Pasme psov,

Cavalier King Charles španjel je vesel in neustrašen pes, ki živi za to, da bi ga ljudje okrog njega imeli radi. Rad se jim čimbolj prikupi, kar kaže s stalnim mahanjem z repkom.  

 

Značilnosti pasme Cavalier King Charles španjel

 

Država izvora: Anglija.
Višina: 30 – 35 cm.
Teža: 6 – 8 kg.
Barva: možne so 4 barvne kombinacije: Blenheim (belo-rjava), Tricolour (belo-črna z rjavo barvo na določenih mestih), Black and tan (črna z rjavo na določenih mestih) in Ruby (rdečkasto rjava).
Dlaka: srednje dolga, mehka, svilnata in rahlo valovita. Relativno zahtevna za vzdrževanje, saj zahteva redno krtačenje in občasno kopanje.
Skupina: IX. FCI skupina, sekcija 7, standard št. 136.
Leglo: 2 – 6 mladičev.
Življenjska doba: 12 – 14 let.
Pogoste bolezni: iringomielija, bolezen mitralne zaklopke, displazija kolkov, izpah pogačice in težave z očmi.
Življenjski prostor: primeren je za življenje v stanovanju ali v hiši. Ni primeren za bivanje v pesjaku.
Pogosta imena za Cavalier King Charles španjela: Aby, Bela, Sugar, Gin, Ginger, Oli, Baby, Tiny, Boo, Kleo, in Bolero.
Učljivost:  hitro učljiv. Zelo dobro in hitro se prilagodi različnim načinom življenja.
Inteligenca: povprečno inteligentna pasma.

 

Karakter: prijeten in zelo družaben pes, ki si želi stalne družbe in pozornosti svojega lastnika Je izredno žalosten, če mora biti dlje časa sam. Nikoli ni nervozen ali agresiven.
Čuvaj: prijazni do tujcev, vendar vseeno njihov prihod naznanijo z laježem.
Otroci: primeren za družine z otroki, saj v njihovi družbi zelo uživa.
Kot prvi pes: priporočamo.
Znani Cavalier King Charles španjeli: vidimo ga lahko v filmih Dekle z bisernim uhanom (Girl with a Pearl Earring), Strup za ženske (The Libertine) in priljubljeni televizijski nanizanki Sex v mestu (Sex and the City). Družbo delajo tudi znanim osebnostim. Med drugimi so to Jennifer Love Hewitt, ki ima psičko Charlie, Liv Tyler, ki ima psička Neal in princesa Margaret, ki ima psička z imenom Rowley.
Zanimivosti o Cavalier King Charles španjelu: ker je po srcu španjel bo lovil ptice in druge majhne živali, če ga med sprehodom ne boste imeli na povodcu. Čisto mogoče je, da se bo zapodil celo za kakšnim avtom. Če jih pogosto in dolgo pustite same lahko trpijo za pasjo ločitveno tesnobo.

 

 

O pasmi Cavalier King Charles španjel

 

Cavalier King Charles španjel je majhna pasma psov katere korenine segajo v Anglijo vse do 11. stoletja. Psi te pasme so bili nepogrešljivi spremljevalec kralja Karla II. (Charles II.), po katerem so dobili ime. Cavalierji so bili v preteklosti zelo priljubljeni med slikarji, zato jih lahko vidimo na številnih slikah s 16. in 17. stoletja. Karl II. je bil nad temi psički tako navdušen, da je celo izdal poseben odlok, ki je izrecno tem psom dovoljeval vstop v vse javne ustanove. Le redko katera zabava na dvoru je minila brez njih.

Cavalier King Charles španjel je znan kot prijeten in prilagodljiv pes, ki je vedno dobre volje. Je tudi izredno pogumen. Zelo uživa v družbi otrok in drugih živalskih ljubljenčkov. Seveda ob zgodnji socializaciji. Zanj pravijo, da je zelo družaben pes s kraljevsko eleganco obnašanja.

Ta pasma je hitro učljiva in se zlahka prilagodi različnim načinom življenja. Je inteligenten in vodljiv, zato ga boste z lahkoto naučili marsikaterega trika. Pri tem morate paziti, da ne uporabljate prisile in vpitja, saj utegne postati boječ. Uživa tako v družbi aktivnih kot nekoliko manj aktivnih ljudi. Vidimo ga lahko na dolgih sprehodih ali ob poležavanju pred televizorjem. Seveda je pogoj, da mu vedno dela družbo lastnik. Cavalier King Charles španjel je zelo nesrečen, če mora ostati sam. Ni primeren za lastnike, ki so veliko odsotni ali pa za bivanje v pesjaku.

Ta pasma je podvržena številnim boleznim. Bolezen mitralne zaklopke je pri Cavalier King Charles španjelih kar 20 krat pogostejša, kot pri drugih pasmah in je hkrati tudi glavni vzrok smrti. Bolezen prizadene več kot polovico psov starejših od 5 let in skoraj vse pse starejše od 10 let. Tudi siringomielija je zelo pogosta, saj bi jo naj imelo več kot 50 odstotkov Cavalierjev. Je resna bolezen pri kateri pride do tvorbe votlin v hrbtenjači blizu možganov. Zadnji del lobanje je ponavadi premajhen za male možgane, zato se ti stisnejo skozi zatilnično odprtino in pri tem prekinejo pretok cerebrospinalne tekočine po hrbtenjači. Sčasoma bolezen napreduje in uniči dele hrbtenjače.

Druge pogoste bolezni so še displazija kolkov, izpah pogačice, trombocitopenija, makrotrombocitopenija, različne očesne težave, rak, alergije, sladkorna bolezen. Psi so tudi nagnjeni k debelosti, zato je potrebno posebno pozornost posvetiti izbiri primerne hrane ter redni telesni aktivnosti.

 

Priporočamo kvalitetno hrano za Cavalier King Charles španjela  

 

Najboljša hrana za Cavalier King Charles španjela: Hrana za pse RONi Grain free (Losos s šparglji / Puran in brusnice / Jagnjetina z meto)

 

Vzreditelji Cavalier King Charles španjelov

 

 • Psarna Blue moon cavaliers
 • Psarna Media Gold
 • Psarna Sopra il cielo
 • Psarna Petrinas Magic
 • Psarna Zalana
 • Psarna Mojhov
 • Psarna Rotti Kingdom
 • Psarna Royal Crown Maoly
 • Psarna du Pays des Songes
 • Psarna Zgornjesavska
 • Vzreditelj Germ Franc

Pustite komentar